ANKARA, () - AVRUPA Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Birliği Zirvesi Başkanı ve Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi atamalarına ilişkin bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamasında Volkan Bozkır, Avrupa Birliği'nin önemli sınamalarla karşı karşıya olduğu bir dönemde olduğunu belirterek "Avrupa Birliği Zirvesi Başkanı Herman Van Rompuy'un yerine Polonya Başbakanı Donald Tusk, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın yerine ise İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini atanmıştır. Kilit mevkilerde büyük sorumluluklar üstlenen Sayın Donald Tusk ve Sayın Federica Mogherini'yi yeni görevleri dolayısıyla tebrik ederken, bu atamaların AB üye devletleri, aday ve potansiyel aday ülkeler ile uluslararası camiada hayırlara vesile olmasını temenni ederim" dedi.

Bozkır, ayrıca AB'nin yeni liderlerinin, İtalya ve Polonya gibi Türkiye'nin üyeliğinden yana iki önemli ülkeden seçilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını da ifade etti.

AB ZİRVESİ BAŞKANI VAN ROMPUY YERİNE POLONYA BAŞKANI DONALD TUSK

Görevi devralanların kilit mevkilerde büyük sorumluluk üstlendiklerini vurgulayan AB Bakanı Bozkır, "30 Ağustos 2014 tarihinde Brüksel'de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesinde, gelecek dönemde Avrupa Birliği Zirvesi Başkanlığı ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği makamlarını devralacak isimler belirlenmiştir. Avrupa Birliği Zirvesi Başkanı Herman Van Rompuy'un yerine Polonya Başbakanı Donald Tusk, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın yerine ise İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini atanmıştır. AB'nin önemli sınamalarla karşı karşıya bulunduğu bu zorlu dönemde, kilit mevkilerde büyük sorumluluklar üstlenen Sayın Donald Tusk ve Sayın Federica Mogherini'yi yeni görevleri dolayısıyla tebrik ederken, bu atamaların AB üye devletleri, aday ve potansiyel aday ülkeler ile uluslararası camiada hayırlara vesile olmasını temenni ederim" açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE AB'NİN GÜVENLİĞİ VE REFAHI AÇISINDAN ANAHTAR BİR ÜLKEDİR"

Volkan Bozkır, yazılı açıklamasında "Bu vesileyle AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerde yeni ve dinamik bir dönemin başlayacağına inancımın tam olduğunu da belirtmek isterim. Türkiye, her zaman Avrupa'nın üzerinde yükseldiği evrensel değerlerin arkasında olmuş ve olmaya devam edecektir. Türkiye güçlü ve istikrarlı ekonomisi, jeostratejik konumu ve çok yönlü dış politikası ile geçmişte olduğu gibi, bugün de AB'nin güvenliği ve refahı açısından anahtar bir ülkedir. AB'nin yeni liderlerinin, İtalya ve Polonya gibi Türkiye'nin üyeliğinden yana iki önemli ülkeden seçilmesinden büyük bir memnuniyet duyduğumuzu belirtir, önümüzdeki dönemin Birlik açısından Avrupa projesine güç katan, Birliğin görünürlüğünü arttıran ve üyelik sürecimize yeni bir ivme kazandıran bir dönem olmasını temenni ederim" ifadelerini kullandı.