TBMM'de, tutuklu milletvekilleri konusunda AK Parti, CHP ve BDP'den oluşan çalışma grubunda, anayasa değişikliği için uzlaşma sağlandı.
Uzlaşılan anayasa değişikliğine göre, bir milletvekilinin sorgulanması, gözaltına alınması ve tutuklanabilmesi için Meclis'te üçte iki çoğunluk sağlanması gerekecek. Anayasa değişikliği yapıldığında ise MHP'nin tutuklu milletvekili Engin Alan serbest bırakılacak.
TBMM'de tutuklu milletvekilleri için AK Partili Mustafa Şentop, CHP'den Atilla Kart ve BDP'den Hasip Kaplan'ın oluşturduğu çalışma gurubu toplantısı yaklaşık 2 saat sürdü. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, toplantıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kart, şunları söyledi; "Esas itibariyle daha çok Anayasa uzlaşma komisyonundaki çalışmalardan da yaralandığımız ifade etmek istiyorum. O çerçevede yasama sorumsuzluğu fıkrasını aynen kabul ettik. Sövme fiilleri ile onları iç tüzük hükümleri ve disiplin soruşturması hükümlerine tabi tutuyoruz. Bunun dışında da milletvekilinin yakalanması, gözaltına alınması, sorgulanması ve tutuklanması meclisin üçte iki oyla vereceği izne bağlıyoruz. Bu çerçevede düzenleme getiriyoruz. Bunun devamında da tutuklu milletvekilleriyle ilgili geçici bir madde düzenlemesiyle yürürlük maddesiyle mevcut yargılamaları açısından durdurulmasını ve devamında da infaz aşamasına gelenler de dönem sonuna ertelenecek. Çalışmayı bitirdik. Grupla paylaşacağız" dedi.
Bir gazetecinin Anayasa değişikliğinin ardından Engin Alan serbest kalacak mı ? sorusuna Kart, "Engin Alan, Anayasa değişikliğinin ardından serbest kalacak. Sabahat Tuncel kararı ise dönem sonuna bırakılacak" dedi.

(BY/SS)