Köylerde ve merkezde kötü şartlarda yaşayan ve bakıma muhtaç vatandaşlara belediye eli değdi. Sevgi eviyle Dursunbey Belediyesi tarafından ve Başkan Ramazan Bahçavan’ın önderliğinde yaşama daha güçlü tutunan bakıma muhtaç yaşlıların şimdilerde düzenli olarak hem sağlıkları hem de günlük yaşamları kontrol altında. En önemlisi de artık bakıma muhtaç büyükler artık daha mutlu ve huzurlu.

01

 

Dursunbey Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından yapılan incelemeler  sonucu kimsesiz yada bakıma muhtaç oldukları belirlenen vatandaşlar Sevgi Evi’ne alınarak  aile ortamında yaşam sürdürüyor.Yeni arkadaşlıklar edinen yaşlılarımız, sohbetlerle geçirdikleri günlerini bazen onlar için düzenlenen sürpriz doğum günleri, bazen özel günlerde sıcak ziyaretler ile eğlenerek ama her gün kendilerine evlat sıcaklığında yaklaşan görevlilerle huzur içerisinde günü tamamlıyorlar. Fiziki şartları son derece uygun ve tamamen burada yaşam süren yaşlılarımıza uyarlanmış iki katlı Sevgi Evi, banyosu, tuvaleti, çiçek dolu bahçesi ile pırıl pırıl bir görüntü veriyor.

EVLAT SICAKLIĞINDA SAYGI VE YENİ HAYAT

Sevgi Evi’nde tek kişilik, çift kişilik ve üç kişilik olmak üzere düzenlenmiş odalarda bir de evli çift barınıyor.15 yaşından bu yana gözleri görmeyen Şehriye nine ve Alzheimer hastası olan eşi Kaya Küçüka’nın zor şartlarda yaşadığını gözlemleyen Sosyal Hizmetler ekipleri, geçtiğimiz aylarda bu çifti Sevgi evine getirerek bakımını üstlenmiş. Hayatta olup bitenden habersiz yaşam savaşı veren bir ihtiyar ve gözleri görmeyen diğer bir ihtiyarın yalnız, kimsesiz yaşadığı ortam düşünülürse, yapılan uygulamanın ve Sevgi Evi’nin sunduğu huzur, sağlık ve bakım hizmetinin değeri daha iyi anlaşılacaktır. Yaşlı Küçüka çifti son günlerini, gören göz ve evlat sıcaklığında saygıyla tamamlayacak bir ortamda artık daha güvende..

SEVGİ EVİ SEVGİYLE AÇILAN KAPI OLDU OLMUŞ

Sevgi Evi’nin yaşlı ve bakıma muhtaç misafirlerini, kendi anne-babalarından ayırmaksızın hürmet ederek kabul ettiklerini ve onlara aile sıcaklığını vererek yaklaştıklarını belirten kurumun müdiresi Hanife Aydoğan: “2,5 aydır sevgi evimizde hizmet veriyoruz.Kısa bir süre olmasına rağmen, yaşlılarımızın, bakıma muhtaç olanların duyup gelmek istedikleri bir yer haline geldi. Yatak sayımız kısıtlı ve burada kalması gereken vatandaşları Dursunbey Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ekiplerinin çalışması belirliyor. Muhtarlarımıza ulaşılıp bilgiler alınıyor ve muhtaç yaşlılarımıza ulaşıyoruz. Öncelik ve uygunluk kriterleri kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde misafirlerimize ev sahipliği yaparak hizmet ediyoruz” şeklinde bilgi verdi.

002 isimler88 LİK İLYAS DEDE SEVGİ  EVİ’NİN BÜYÜK ABİSİ

Genç müdire Aydoğan hayat hikayelerini dinledikleri yaşlılarla sanki yıllardır birlikte oldukları duygusuna kapılarak kısa sürede akraba gibi olduklarını ifade ederek:’ Burada birlikte yaşıyoruz.Burada olabilmek için maaş almıyor yada en fazla 3 ayda bir maaş alanlar olması gerekiyor. Bakıma muhtaçsa elimizi uzatıyoruz. Sevgi evi adıyla değil aynı zamanda bizim sevgimizle ve yaşlılarımızın sevgisiyle burada güçleniyor. Hiç kimsesi olmayan yaşlılarımızda var. Kimsesi olanlarda var, yakınları ziyarete geliyorlar. Hiç tanımadığı halde yaşlılarımızı ziyaret edenlerde oluyor.Yaşlılarımızdan yürüyebilenler istedikleri gibi çarşıyı gezip geliyorlar.Burada 15 yaşlımız kalıyor.En büyük yaşlımız 88 yaşında İlyas amcamız.Sağlık kontrolleri ile ilgilide gönüllü doktorlarımız her gün buradalar.İlaçları ayrı isimleri ile birlikte dolaplarda muhafaza ediliyor.’

KALBİM HASTA AMA MUTLUYUM

83 Yaşındaki Zehra teyze yaşadığı Sevgi Evi ile ilgili olarak ‘Sevgi evinde yaşıyor olmaktan mutluyum. Hayatım düzene girdi. Burada çalıyoruz, oynuyoruz. Ben kalp hastasıyım. Sağ olsunlar burada her işimize koşuyorlar. Güzel bakıyorlar. Daha ne isteyeyim. Yaşamak için çalışıyoruz’  dedi.

GELMEK İSTEMEDİM, ŞİMDİ GİTMEK İSTEMİYORUM ‘ SEVDİM’

69 yaşındaki Şehriye teyze ‘Ben 15 yaşına kadar görebiliyordum. Annem beni küçükken kucağından düşürmüş. Zamanla görememeye başladım. Görmüyorum. Buraya gelmek istemiyordum’ dedi. Sevgi evinde yaşamaya Sevgi ile ikna edilen Şehriye teyzenin eşi Alzheimer hastası. Hem kendisi, hem de eşi için kafalarında soru işareti olduğu için gelmek istememiş. Sizi döverler gitmeyin! Söylemlerine karşılık Sevgi Evi’nin sevgiyle açılan kapısını söylemleriyle de buluşturması ile Şehriye teyze ‘iyi ki gelmişim. Burayı sevdim. Bize iyi bakıyorlar. Hiç gider miyim’ diyor.

004 İLYAS DEDE 88 YAŞINDA

İLKKEZ DOĞUM GÜNÜM KUTLANDI. YAŞIM 69

Dursunbey Sevgi evinin gönül bağlarından Şehriye Küçüka’ya sevgi evi yetkilileri tarafından bir sürprizde yapıldı. Doğum günü kutlaması ile hem Şehriye teyze hem de diğer yaşlılarımız farklı bir mutluluk yaşadı. Hayatında ilk kez doğum günü kutladığını belirten Şehriye Küçüka, “69 yıllık hayatımda ilk kez böyle bir sürprizle karşılaştım” dedi. Kızılöz Mahallesinde ikamet eden Kaya ve Şehriye Küçüka çiftinin Sevgi evi idari sorumlusu Hanife Aydoğan tarafından geçtiğimiz gün Şehriye Küçüka’ya hayatının en büyük sürprizi yaşatıldı. 69 yaşına giren Şehriye nineye Sevgi evi sakinleri, sevgi evi sorumluları ve akrabalarının katılımı ile doğum günü partisi düzenledi.
Pastanın kesilmesinin ardından afiyet ile pastasını yiyen Şehriye Nine’de geldiği günden bu yana yaşadığı bu evi asla bırakmayı düşünmediğini ayrıca hayatında ilk kez doğum gününü kutladığını ve hediye aldığını belirtti.

dursunbey sevgi evi (13)


Haber: Semra Aman Akyürek

Kaynak : Gazetemerhaba