Aralık ayında Amerika’dan döndüm. Pasaportlarımızın süresi çok azaldığı için hemen İlçe Nüfus Müdürlüğü’nden yeni on yıllık pasaport başvurusu yaptık. 13 Aralık’da başvurduğumuz pasaportlar üzerinden bir ay geçip de gelmeyince, ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni aradık ve gecikmeyi anlattık. Hemen bir kayıt oluşturduklarını ve süreci hızlandıracaklarını söylediler. On beş gün sonra bir dönüş alamayınca tekrar aradık. Tekrar aradık. Tekrar aradık. Tekrar aradık ve gerilimimiz artarak aramaya devam ettik. Sürekli aradık; çünkü Amerikan vizelerimizin otomatik yenilenme gibi bir durum söz konusuydu ve yeterli süreye sahip pasaportlarımızın gelmesi önemliydi. Sonuç: Beyhude!

“Kaydınızı aldık. Anlıyoruz. Hemen süreci hızlandıracağız. Varsa yurtdışına çıkış kağıtlarınızı belgeleyin v.s.”

Tam üç ay sonunda, birçok yurtdışı seyahat planımı iptal ederken geçtiğimiz Cuma (Mart başı) başvuru yapıp, hafta içinde (iki günde) yeni pasaportuna kavuşan arkadaşımı görünce, tepem iyice attı. Önce internete baktım. Aralık ayında pasaport başvurusu yapan ve pasaportlarını bir türlü alamayan yüzlerce şikayet vardı. Biraz daha araştırınca bu konuda binlerce mağdur olduğunu anladım.

HarbiYiyorum Instagram hesabında bu konuyu (Aralık ayından bu yana başvurusunu yaptığım pasaportumu almadığım) hikayelerde dile getirince yüzlerce özel mesaj aldım. Sanırım benimle aynı durumda olan binlerce kişi var.

Antalya Ateşler İçinde! Antalya Ateşler İçinde!

Herkes Aralık ayında yaptığı pasaport başvurularının hala incelemede olduğunu ancak üç aydır kendilerine ulaşmadığından yakınıyordu. Şubat veya Mart aylarında başvurular yapanlar ise iki üç gün içerisinde yeni çipli pasaportlarına kavuşuyorlardı.

Neden geciktiğine ve ne yapılması gerektiğine dair açıklamalar ise şu şekildeydi;

-Ankara’ya git orada yurtdışına gidişini kanıtlayan evraklarını göster 1 günde pasaportunu verirler. (Peki neden?)

-Şu, şu ve şu emaillere durumunu anlatan mail gönder, bir günde pasaportun elinde olur.  (Peki neden?)

-CİMER’e yazın hemen geliyor. (Peki neden?)

-Aralık ayındaki başvurular kayboldu. Siz yazmadan hayatta göndermezler. Twitter’dan şu şu hesaplara durumunuzu beyan eden bir tweet atın, hemen dönüş yapıyorlar. (Peki neden?)

-Aralık ayında başvuru yapanların başvuruları daha düşük ücret ödedikleri için bekletiliyor. Önce çok para ödeyenlerinki işleme alınıyor. Twitter’dan DM atın hemen ilgileniyorlar. (Peki neden?)

-Ticari amaçlı çıkmam lazım dedim. Belgelerimi ilettim. Kavga gürültü ancak öyle çıkardılar. (Peki neden?)

-Bizimkisi tam üç ayda geldi ve maalesef pasaportun başlangıç süresi  tam başvurduğumuz tarihte başlıyor. Yani üç ayımız hiç edildi. (Peki neden?)

Gördüğünüz gibi gelen cevapların hepsi bende (Peki Neden?) sorusunu sormama engel olamadı. Hala da bunun cevabı bir muamma. Pasaportlarımız gelsin diye sıtkım sıyrıldığı için aynı anada birden çok öneri/çözüm yolu denedim. Her yere ses edince pasaportlarımız 2 gün içerisinde geldi. Yalnız yukarıda da bahsetttiğim gibi gerçekten üç ayımızı hiç etmişlerdi. Pasaportlarımızın başlangıç süresi başvuru tarihimiz olan 13 Aralık olan kayıtlara geçmiş. (Maalesef!)

Siz de benim gibi Aralık 2022 pasaport başvurusu mağduruysanız işte size ÇALIŞAN ÇÖZÜM ÖNERİSİ;

Twitter’dan çalışma saatleri içerisinde bir tweet atıyorsunuz.

Şu tarihte yaptığım pasaport başvurusu hala işleme alınmamıştır. Acil yardımlarınızı rica ederim.” şeklinde.. Şu hesapları da etiketliyorsunuz. @TCNufusDestek @TCNufus

Bu kadar!

Daha sonra size yine Twitter’dan bir DM geliyor. @TCNufusDestek’ten.. TC Kimlik numaralarınızı istiyorlar. Sonrasında işleme aldık diyorlar ve telefonunuza aynı günün akşamı pasaportunuz teslimat için yola çıkmıştır SMS’i geliyor.

Pasaportlarımız geldiği için mutlu olduk elbette. Umarım başka birçok pasaport mağdurunun da sorununa hızlıca çözüm olur.