Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Solmaz, elektrikli ve hibrit otomobiller için "yeni nesil aktif güvenlik kontrol sistemi" geliştirdi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, projeyle elektrikli ve hibrit araçların yüksek maliyetinin aşağıya çekileceği, performans ve güvenliğin artırılacağı belirtildi.

PROJE ELEKTRİKLİ VE HİBRİT ARAÇLARIN MALİYETİNİ YÜZDE 10 AŞAĞIYA ÇEKMESİNİ SAĞLAYACAK

TÜBİTAK'ın projeyi 500 bin TL'lik hibeyle desteklediği kaydedilen açıklamada Doç. Dr. Solmaz'ın şu ifadelerine yer verildi:selim-solmaz.jpg

"Proje, elektrikli ve hibrit araçların maliyetini tahmini olarak yüzde 10 aşağıya çekmeyi sağlayacak, performansı ve güvenliği de artıracak. Otomotiv markalarının şu an uyguladığı ABS, ESP, EBD, ASR ve ROP gibi aktif güvenlik kontrol sistemleri, hidrolik fren altyapısını kullanıyor. Bu sistemler maliyeti önemli ölçüde artırırken, aracı da ağırlaştırıyor. Elektrikli ve hibrit araçların zaten yüksek olan maliyeti, mevcut sistemlerin pahalılığı yüzünden daha da artıyor. Bu otomobillerin hem çevre dostu olmaları hem düşük yakıt tüketimlerine rağmen istenen düzeyle yaygınlaşmamasında pahalı olmalarının yanında bir diğer neden de performanslarının henüz istenen düzeye ulaşamamış olması.

ARABALARI UCUZLATACAK

Bizim geliştirdiğimiz teknoloji elektrik motorundan destek alıyor, çalışma mekanizması tamamen farklı ve oldukça hafif. Bu yeni sisteme geçildiğinde araçlar ucuzlayacak, ağırlığı azaldığı için yakıt tüketimi daha da düşecek, performansı yükselecek. Ayrıca mevcut güvenlik sistemlerine göre daha güvenli sürüş imkanı sunacağı için kazaları da azaltacak."

Doç. Dr. Solmaz, TÜBİTAK'tan "1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı" kapsamında alınan hibeyle iki yıl içinde bu yeni teknolojiyi uygulama aşamasına getireceklerini ve bu proje kapsamında birçok ticari fikir doğabileceğini kaydederek, gerekli tüm testleri tamamladıktan sonra otomotiv firmalarına sunacaklarını belirtti.