Karikatür krizi esnasında hakaret karikatürlerini yayımlamaya mesafeli yaklaşan Berlingske gazetesi, Charlie Hebdo tarafından daha önce yayımlanan karikatürleri yayımladı.

Fransa'da gerçekleştirilen terör saldırıları sonrasında Danimarka medyası ikiye ayrıldı. Berlinske gazetesi, Charlie Hebdo dergisi tarafından yayımlanan karikatürleri yeniden yayımlarken Jyyland-Posten gazetesi yayımlamama kararı aldı. Karikatür krizi esnasında hakaret karikatürlerini yayımlamaya mesafeli yaklaşan Berlingske gazetesi, bugün Charlie Hebdo tarafından daha önce yayımlanan Hz.Muhammed'e hakaret içeren karikatürleri tekrardan yayımladı.

BİRÇOK DERGİ HAKARET KARİKATÜRLERİNİ TEKRARDAN YAYINLAYACAK


Fransa'da Charlie Hebdo dergisine gerçekleştirilen terör saldırısı Danimarka'da yeni bir ifade özgürlüğü tartışmasını alevlendirdi. Ülkenin önde gelen bazı gazeteleri Charlie Hebdo dergisi tarafından yayımlanan ve Müslümanlar tarafından tepki çeken karikatürleri yeniden yayımlama kararı alırken, 2005 yılında karikatür krizinin patlak vermesine vesile olan Jyyland-Posten gazetesi ise Charlie Hebdo'nun karikatürlerini yayımlamayacaklarını açıkladı. Diğer taraftan karikatür krizi esnasında hakaret karikatürlerini yayımlamaya mesafeli yaklaşan Berlingske gazetesi, bugün Charlie Hebdo tarafından daha önce yayımlanan bazı karikatürleri yayımladı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Berlingske Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Lisbeth Knudsen, karikatürleri, Charlie Hebdo saldırısını gerçekleştiren kişilerin saldırı esnasında ''Hz. Muhammed'in intikamını aldık'' dediği için basmaya karar verdiklerini söyledi.

"ŞİDDETE VE TEHDİTLERE BOYUN EĞDİĞİMİZİN DE FARKINDAYIZ"


Konuyla ilgili olarak bugün Jyyland-Posten gazetesinde yayımlanan editöryal yazıda şu ifadelere yer verildi:
"Dokuz yıldır terör saldırıları endişesiyle yaşıyoruz ve evet, bu nedenle o karikatürleri yeniden yayınlamayacağız. Bunların bizim ya da Charlie Hebdo'nun çizimleri olması fark etmiyor. Şiddete ve tehditlere boyun eğdimizin de farkındayız"


"KARİKATÜRLERİ YAYIMLAMAK SORUMSUZLUK OLUR" DİYEN DE VAR


Öte yandan Jyyland-Posten Gazetesi Genel Yayın Editörü Jörn Mikkelsen, söz konusu kararın gerekçelerini gazetenin internet sitesinde yayınlanan bir video ile açıkladı. Mikkelsen, "Ekstra alarm durumundayız. Editör olarak karikatürleri yayınlama hakkımı saklı tutuyorum ancak şu süreçte karikatürleri yayınlamak aşırı sorumsuzluk olur." dedi.