IŞİD’e karşı kurulan uluslararası koalisyon güçleri örgüte yönelik hava saldırıları yoğunlaşırken, IŞİD’e giden yollar bir türlü engellenemiyor. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere örgüt dünyadaki gençleri kendine çekmeye devam ediyor.
 
Örgüte katılan Doğu Kürdistanlı gençlerin sayısı da giderek artıyor.
 
Rûdaw’a konuşan Kürt sivil toplum eylemcisi Muhtar Hoşmend, Kirmanşah, Ciwanro ve Selasi Bawacan kentlerinden 100 kadar Kürt gencinin IŞİD’e katıldığını belirtti.
 
Doğu Kürdistan’da Selefi ve radikal İslamcı grupları araştıran Muhtar Hoşmend, bugüne kadar 20 kadar Doğu Kürdistan gencinin IŞİD saflarında öldürüldüğünü, 30’unun da yaralandığını ifade etti.
 
Bir Doğu Kürdistan şehri olan Mahabad’dan Rûdaw’a konuşan bir kaynak, “Geçtiğimiz ay 24 yaşındaki Şerko ve Ferhad isimli gençler dahil, 10 gencin örgüte katıldığını” belirtti.
 
Kaynak, geçen ay iki kadınında  IŞİD’e katıldığını söyledi.
 
Gençlerin, 40 yaşındaki Kasım Tevre isimli imam tarafından yönlendirildiği belirtiliyor.
 
Muhtar Hoşmend, IŞİD’e katılan gençlerin, Suriye’nin Rakka kentine götürüldüğünü belirterek, “ El Kaide içindeki gençlerimizin büyük bir bölümü, örgütün maddi gücünün yanısıra uyguladığı şiddet ve Irak ile Suriye’nin büyük bölümünü işgal etmesi sebebiyle IŞİD’e ilgi duyuruyor”  dedi.
 
Bu arada, geçtiğimiz 3 ayda İran güvenlik güçlerinin, IŞİD’e katılmak isteyen 20 kadar Doğu Kürdistan ve Güney Kürdistan gencini gözaltına aldığı ifade ediliyor.
 
Muhatar Hoşmend, daha önce facebook sayfasından yayımladığı bir mesajda, Afganistan’ın Hilmed kentinde Amerika ve NATO savaş uçaklarının bombardımanları ve intihar eylemleri sonucu, El Kaide mensubu 70 kadar Doğu Kürdistan gencinin öldürüldüğünü duyurmuştu.
 
IŞİD örgütü, Facebook üzerinden yapığı bir açıklamada, 412’si Kürt, toplam 549 İranlı mensubunun Afganistan, Pakistan, Çeçenistan, Irak ve Suriye’de öldüğünü açıklamıştı.