Karikatürist Bedri Koraman, Muğla’nın Bodrum ilçesinde Torba Mahallesi, Abdi İpekçi Tatil Sitesi'ndeki evinde dün saat 18.00 sıralarında fenalaştı.

Eşi Nil ve oğlu Murat Koraman'ın haber vermesi üzerine eve gelen doktorunun müdahalesine rağmen Koraman, saat 18.50'de yaşamını yitirdi. Usta karikatürist yaptığı eserlerle geride büyük bir iz bıraktı.

Kalp ve solunum rahatsızlığı bulunan ve geçen 13 Mayıs'ta evde düşüp başını çarpması sonucu beyninde ödem oluşan ve hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edilen Bedri Koraman'ın ölümü yakınları ve sevenlerini yasa boğdu.

Hayat arkadaşını kaybetmesinin acısıyla fenalaşan Nil Koraman'ı, acı haberi alarak evine akın yakınları ve komşuları teselli etmeye çalıştı. Bedri Koraman'ın cenazesi bugün ikindi namazının ardından Torba Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

KİMDİR?

Bedri Koraman, 1928’de Samsun Bafra’da doğdu. 1945’te İstanbul’a geldi, gazetelerde ressam ve karikatürist olarak çalışmaya başladı.

1950’li yıllarda 41 Buçuk, Tef, Taş, Karikatür gibi gülmece dergilerini yayımladı. 1951’de Deve adlı bir dergi çıkardı. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde siyasal karikatürler çizdi.

Yurtiçi ve dışında düzenlenen yarışmalarda çeşitli ödüller kazandı. Yurtiçi ve dışında ortak sergilere ve albümlere katıldı.

1986’da merkezi Brezilya’da bulunan Internacional dos Journalistas adlı basın kuruluşuna onur üyesi seçildi. Karikatürcüler Derneği Başkanlığı da yaptı.

Kılıçdaroğlu'ndan, Bedri Koraman için başsağlığı mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ünlü karikatürist Bedri Koraman'ın ölümünün ardından bir mesaj yayınlayarak, duyduğu büyük üzüntüyü dile getirdi. 

CHP Basın Birimi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Kılıçdaroğlu, Koraman Ailesi başta olmak üzere basın dünyası ve Türkiye'ye başsağlığı dileyerek, şöyle devam etti:

"Bir duayen. Bir usta. 1945'te illüstrasyon ressamı ve karikatürcü olarak Babıali'ye giren Bedri Koraman'dan bahsediyorum. Karikatür çizmeye 1947'de Çocuk Âlemi dergisinde başlıyor. 41 Buçuk, Tef, Taş, Karikatür gibi mizah dergilerinde çiziyor, 1951'de Deve, daha sonra Gölge adlı mizah dergilerini çıkarıyor ve 1954'te Milliyet gazetesinde çalışmaya başlıyor.

Başlayış o başlayış, hep çiziyor ve çizdikleriyle akılda kalıyor, alkışlanıyor, yol gösteriyor, eleştiriliyor ama o hep çiziyor. Bu büyük çizgi ustası 1970'lerde Abdi İpekçi'nin isteğiyle, Milliyet'in birinci sayfasında, gazetenin o günkü en önemli haberini tamamlayan ve resim yanı ağır basan renkli karikatürler çizdi.

Silahlı saldırıya bile uğruyor ama çok şükür yara almadan kurtuluyor. Bedri Koraman usta Yassıada Yargılamalarını izleyip karikatüre dökerek muhabir-karikatürcü tipinin ilk örneklerinden biri de oluyor. 1970'lerde parti kurultaylarını, seçim gezilerini izleyip gazetede bantlar halinde yayımlayarak çalışmalarını sürdürüyor.

Siyasi karikatürlerinin bir kısmını Siyaset Arenası adlı kitabında toplayan Bedri Koraman usta, İtalya Marostica, Yugoslavya Üsküp'te ve Saraybosna'da özel ödüller alıyor.

Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin Spor karikatürleri Yarışması'nda birincilik ve ikincilik ödülleri de alan, 1986'da merkezi Brezilya'da bulunan Internacional dos Jornalistas adlı basın kuruluşuna onur üyesi seçilen, Karikatürcüler Derneği Genel Başkanlığı da yapan usta artık aramızda yok.

Kendisine rahmet, başta eşi Nil hanımefendi olmak üzere, ailesine, meslektaşlarına, basın dünyasına ve Türkiye'ye başsağlığı diliyorum."