Özel televizyonların özgürce yayın yapabilmesini sağlamak amacıyla yasa tasarısı taslağı hazırlandı: Buna göre, "Tarafsız yayın sadece TRT için geçerli olacak", "Seçimden 10 gün önceki yayınlar dışında 'tarafsızlık' şartı dayatılmayacak"

Sabah'tan Burcu Çalık, özel televizyon kanallarının yayınlarına ilişkin hazırlanan yeni taslağın detaylarına ulaştı. Son şekli ilerleyen günlerde verilecek tasarı ile yapılması planlanan değişiklikler şöyle:

"TARAFSIZ YAYIN" SADECE TRT'Yİ BAĞLAYACAK

 6112 sayılı kanunun özel TV kanallarının yayın ilkelerini düzenleyen 8'inci maddesinde yer alan "Siyasî partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz" hükmü ortadan kaldırılacak. Bu hüküm, sadece TRT için bağlayıcı olacak. Böylelikle özel kanallar yayında özgür bırakılmış olacak. 

"TRT KISTASLARI" DAYATILMAYACAK

Televizyonların seçim dönemi yaptığı yayınlara ceza vermeye dayanak oluşturan 298 sayılı seçimlerin temel hükümlerine ilişkin kanun ise hali hazırda kanalları TRT kanununa tabi tutuyor. Tasarı ile ise özel televizyon kanallarının seçim dönemlerinde de 6112 sayılı kanunda yer alan yayın ilkelerine göre hareket etmesi, TRT'nin yayın esaslarına uymak zorunda tutulmaması öngörülüyor. 

MAKSİMUM 5 GÜN YAYIN DURDURMA CEZASI

Yayın ilkelerini ihlal eden özel TV kanalları, 6112 sayılı kanunda var olan "uyarı, yayın durdurma" gibi cezalara ilave olarak, seçim dönemlerinde 298 sayılı kanundaki "yayın kuşağında açık bir şekilde özür dileme", "yayınların 5 günden 15 güne kadar durdurulması" gibi çok ağır yaptırımlarla da karşı karşıya kalıyor. Tasarı, cezaları tamamen ortadan kaldırmıyor ama "ölçülü" bir şekle dönüştürüyor. Öncelikli olarak,YSK'nın seçimden 10 gün önceki yayınlarda, anket yayımlama ile ilgili kısıtlarının devam ettirilmesi öngörülürken, bu 10 gün dışındaki süreçte uygulanan "tarafsızlık, gerçeklik" ilkelerine uygun yayın yapma hükmü ortadan kaldırılacak. İkinci olarak da, YSK'nın seçim döneminde ihlal yapılan yayınlar için TV kanallarını önce uyarması, uyarıların dikkate alınmaması durumunda da daha önce 5 günden 15 güne kadar uzanan yayın durdurma cezalarının "1 ile 5 gün" arasında sınırlandırılması planlanıyor.