İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu ve "2 Kasım Pazartesi: Türkiye İç Savaşının Başlangıcı" ifadesinin yer aldığı Nokta Dergisi'nin 24. sayısına ilişkin re'sen soruşturma başlattı. Dergi hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 214/1-2. maddelerinde düzenlenen "Suç işlemeye alenen tahrik"suçundan soruşturma başlatan Soruşturma Savcısı Umut Tepe, Basın Kanunu'nun 25-2. maddesi uyarınca derginin toplatılmasını ve el konulmasını talep etti.

DERGİNİN TOPLATILMASINA KARAR VERİLDİ

İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği de, "Nokta Dergisi'nin söz konusu haberinin, basın ve yayın özgürlüğü ve habercilik kapsamı dışında, kışkırtıcı ve eleştirinin ötesinde, suç işlemeye alenen tahrik ve isyana çağrı niteliğinde yazı ve yorumlar içerdiği, buna göre talebin haklı; usûl, yasa ve yönetmeliklere uygun olduğu anlaşılmıştır" diyerek, savcılığın talebini kabul etti. 

Hakimlik, derginin son sayısının 5187 Sayılı Basın Kanunu'nun 25/2. maddesi uyarınca toplatılmasına ve el konulmasına karar verdi.

GÖZALTINA ALINDILAR

Soruşturma kapsamında, Nokta Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı işleri Müdürü Murat Çapan gözaltına alındı.