Türk sineması'nın klasiklerinden olan ve yenisi 9 yıldır çekilemeyen "Hababam Sınıfı", mahkemelik oldu.

Fida Film, "Hababam Sınıfı"nın yazarı merhum Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz ile Çınar Yayıncılık'a "haksız yere cayma" davası açtı. Davalılar ise davanın reddini istedi. Gerekçe; Gani Müjde'nin yazdığı senaryodan "şişme kadın" içeriğinin çıkarılmaması ve geçen sürede bazı oyuncuların yaşlanıp, bazılarının ölmesi...

'ŞİŞME KADINI ÇIKAR'

Süreç, Fida Film'le Aydın Ilgaz ve Çınar Yayıncılık arasında 2006'da imzalanan sözleşmeyle başladı. Sözleşme, 3 adet "Hababam Sınıfı" filmi, bir dizi ve senaryoları kapsıyordu. Şirket, senaryo yazımı için Gani Müjde'yle sözleşme imzaladı. Ancak Müjde'nin senaryosundaki şişme kadın içeriği beğenilmedi. Daha sonra Yiğit Güralp, yeni bir senaryo hazırladı ama bu senaryoya da onay çıkmadı. Bu sürede Fida Film, toplam 1.3 milyon lira harcadı. Davalılar ise üç yapıma onay vermek için Fida Film'den 1.5 milyon lira istedi. Taraflar arasında anlaşmazlık çıktı.

'CAYMA HAKKI YOK'

"Hababam Sınıfı"nın haklarını elinde bulunduran Aydın Ilgaz ve Çınar Yayıncılık, "Yükümlülük yerine getirilmedi, 9 yıl kaybettik" diyerek cayma hakkını kullandı ve sözleşmeyi feshetti. Fida Film de davalıların "cayma hakkı" bulunmadığını iddia edip uğradığı zararların tespiti için İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Dilekçede "Sürecin uzamasında, Fida Film'in bir kusuru yok. Çekilemeyen 3 sinema yapımından mahrum kaldığımız karla birlikte uğradığımız zararların hesaplanmasını ve caymanın geçerli olmadığının tespitini, şimdilik 10 bin lira tazminatın davalılardan tahsilini istiyoruz" dendi.

'BAZI OYUNCULAR YAŞLANMIŞ BAZILARI İSE VEFAT ETMİŞTİR'

Davalılar, Fida Film tarafından açılan davanın reddini istedi. Gerekçeleri ise özetle şöyle:

Gani Müjde'nin senaryosunda ahlaka aykırı içerikler bulunduğundan, Aydın Ilgaz senaryodan şişme kadın olarak adlandırılan, kadın vücudundan esinlenerek yapılmış bir cinsel oyuncağın çıkarılmasını istemiştir.

Fida Film'in İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde "iflas erteleme" davası var. Alacaklıları, Fida Film'in borca batık olduğunu beyan etmişlerdir.

9 yıl geçtiğinden, 3 film ve TV dizisinde rol alacak bazı oyuncular yaşlanmış, bazıları ne yazık ki vefat etmiş, dolayısıyla belirlenen oyuncuların bu filmlerde oynama ihtimali de ortadan kalkmıştır.

Geçen 9 yılda filmlerden elde edilecek kârlardan mahrum kaldık.