Cumhuriyet gazetesinde Çiğdem Toker imzalı habere göre, Gül'ün oğlu Ahmet Münir, 2013'te 50 bin TL sermayeli kurduğuenerji şirketini Suudi Arabistan şirketi Acwa Power'a 25 milyon TL'ye sattığı iddia edildi.


Ve bu satışında Abdullah Gül'ün 2013'te Türkiye'yi ziyarete gelen Suudi Kral Abdullah'ın kaldığı otele gitmesiyle gerçekleştiği yazıldı.

SADECE ACWA POWER İLGİLENMEMİŞ

Haberde iddia edildiği gibi Gül'ün oğlunun şirketine sadece Acwa Power değil başka şirketler de talip olmuş. Yani Cumhuriyet'in yazdığı gibi özel ilgi bulunmuyor.

25 MİLYON TL DE YALAN

Algı oluşturmak için 1'e 500 ifadesinin geçtiği haberde, şirketin 25 milyon TL'ye satıldığı ancak gerçek rakamın bunun çok altında olduğu belirtildi.

İşte bu iddialar üzerine Ahmet Münir Gül yazılı bir açıklama yaparak haberde sözü edildiği gibi bir satışın olmadığını ve bu haber üzerine tüm yasal haklarını kullanacaklarını belirtirken şu açıklamayı yaptı;

Cumhuriyet gazetesinin bugünkü nüshasında şahsımla ilgili çıkan ve gerçekleri yanıltan bir haber yer alması üzerine bu açıklamanın yapılması ihtiyacı doğmuştur.  Öncelikli  olarak vurgulamak isterim ki, Ventis Enerji 2013 yılında rüzgar enerjisi projeleri geliştirilmek için kurulmuş olup,  geliştirdiği hiçbir proje için  hazine veya kamu arazisinden faydalanılmamış ve hiçbir kamu bankasından da finansman kullanılmamıştır.

Habere konu olan satış işlemi ilgili gerçek durum ise şudur: Bir sektör realitesi olarak 31 Nisan 2015’te gerçekleşen rüzgar lisans başvuruları öncesinde sektörde birçok proje alım satımı olmuştur. Bu çerçevede bizim de geliştirdiğimiz projelere ve şirketimize yerli ve yabancı muhtelif yatırımcılardan teklifler gelmiş, bunlardan biri olan Acwa Power ile yürütülen görüşmeler neticesinde ilgili şirket hisselerimizin tamamını 21 Nisan 2015 itibariyle devralmıştır. Dolayısıyla haberde ifade edildiği şekliyle firmamıza bir “özel ilgi” olduğu ifadesi sektör realitesine tamamen aykırı olup, gerçeği yansıtmamaktadır. 

Ayrıca, haberde sanki satış bedeliymiş gibi yansıtılan 25 milyon TL’nin şirketin satış bedeliyle hiçbir alakası olmayıp, bu rakam, 21 Nisan 2015 itibariyle hissedarlık veya yönetim anlamında hiçbir söz sahibi olmadığım şirketin, bu rakam, şirket devri sonrasında, satın alan tarafça EPDK mevzuatı gereği zorunlu olarak, lisansa konu projelerin gerçekleştirilmesi için yatırımcı tarafından şirkete taahhüt edilen yasal rakamdır. Gerçek satış bedeliyle ilgili şunun da bilinmesi gerekir ki, bedel tamamen sektör gerçeklerine uygun şekilde ve bahsedilen rakamın çok daha altında teşekkül etmiştir.

Bu sebeple, sözkonusu haberle üretilmek istenen algının tamamen bir yanıltma olduğunu, yasal haklarımızı saklı tutmak kaydıyla, değerli kamuoyunun dikkatine sunarım. 

Saygılarımla. 
Ahmet Münir Gül