Toplam 10 bin konuğun katılımıyla 2 gün süren Turkcell Teknoloji Zirvesi, ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın İLERİTKNLJ gösterisiyle sona erdi. Star gazetesinde yer alan habere göre, Yılmaz, 250 konuşmacının katıldığı 110 oturumun gerçekleştiği 2 günlük zirvede ‘beyni bulaşık teline dönmüş’ katılımcıları teknolojinin geleceğine ilişkin esprileriyle güldürdü. İşte Yılmaz’ın teknolojik esprileri:
- Bundan 30 yıl önce biri bana teknoloji zirvesi yapılacak deseydi hiç Sütlüce’de olacağı aklıma gelmezdi. Teknoloji Zirvesi ve 2013 deniyor ve ben hala evden kalkıp buraya geliyorum. Rezalet! Normalde benim hologramım olacaktı, para da bankaya yatacaktı. Hala kese kağıdında geliyor. Yakıştıramadım.
- Bugün Wired dergisinin kurucususu Kevin Kelly’yi dinledim. Büyük geyikçiymiş. Adama soruyorlar 10 yıl sonra ne olacak ‘bilmem’, 20 yıl sonra ‘Allah bilir’.
- Turkcell’den neyimizi saklayacağız? Bütün SMS’lerimizi okuyorlar. Bana ‘Rakiplerden söz etme, Süreyya Bey (Süreyya Ciliv) gelecek sakın saç konusunu açma” gibi şeyler söylemediler. Hepsinin enteresan bir yüz ifadesi vardı, “Geleceksiniz değil mi yoksa MMS’ler falan” der gibiydiler...
- Akıllı, akıllı, akıllı diyoruz. Peki herşey akıllı olunca kullanıcıyla ilgili ne problem var da ürün bu kadar akıllı sorusu akla geliyor. Kullanıcı adını söylesin, faturayı okusun yeter...
- Biz kullanıcı olarak sizi çok ezdik. Kafamızın bir yerinde hep 6G var ama bize 3’ünü veriyorlar gibisinden fikirler var.
- Bizim zamanımızda bilgisayar bize ‘Please wait” dediği zaman heyecanlanıyorduk. Biz joystick’le oynardık, anne-babamız üniversiteye hazırlandığımızı sanıyordu. Biz bunlarla uğraşırken abimler garajlarda bugünkü teknolojileri yaratıyormuş. Bizde niye bu garajlardan yok? Bizde kat otoparkı var.
- Makine akıllı olunca insanlar da biraz upgrade olsun istiyorsunuz.
- 1997’de çok önemli bir özellikmiş gibi titreşim reklamında oynamıştım. Bunun için 5 toplantı yapıldı. Şu anda titreşim akıllı telefonda hatıra bile gelmiyor. İhtiyaçlar değişiyor.
- Bill Gates’in tipine bak, dükkanını emanet etmezsin. Facebook’u bulan çocuk da öyle...
- Bence teknolojinin son ürünü insan olacak. Bugün evde düğmesine bastığımız kettle belki insanın atası... Teknoloji dönüp dolaşıp insanın ömrünü uzatmaya, konforunu artırmaya hizmet ediyor. Finalde adamı yaptığında bitti! Bir bakmışız yedek parçası olan üretimlermişiz... Belki de son doğal insanlarız.
- Bazıları kurduğu teknolojinin kurbanı oluyor. Mesela Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’den fazla takipçim var. Adam bunu bilse kurmazdı.
- 20 yıl sonra ne olacak? Bana yarım saat sonrasını söyle. Mesela ben seyircimin tam olarak ne hissettiğini bilmek isterdim. Pahalı bir teknoloji ama gerçekten isterdim.