Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, başkanlık sistemini savununca her taraftan yumrukların hedefi oldu.

Hakan, "Başkanlığı savundum diye yandaş mı oldum" başlıklı yazısında sert eleştirilere cevap verdi.

"SERSEME DÖNDÜM"

"Resmen serseme döndüm vallaha" ifadesini kullanan yazar, “Vay! Sen de mi yandaş oldun”, “Senin gibi muhalif olmaz olsun”, “Dümeni kırdın”, “Dayağı yiyince başladın kıvırmaya” diye yorumlar geldiğini aktardı.

ERDOĞAN'A KIYAK DEĞİL TAŞ KOYMAK

Fiili durum göz önünde bulundurulduğunda başkanlık sistemini savunuyor olmanın Tayyip Erdoğan’a kıyak yapmak değil, önüne taş koymak anlamına geldiğini savunan Hakan, eleştiriler içinde en sıkıcı olanının "özün Sünni kökün İslamcı senden demokrat aydın olmaz" eleştiri olduğunu yazdı.

Aydın olmak gibi iddiasının olmadığını sadece demokrat olmaya gayret ettiğini ifade eden yazar, kendisine yönelik bu nitelemenin mezhepçi ve ayrımcı kafa olduğu görüşünde. 

"BAŞKANLIK SİSTEMİ ŞU ANKİ FİİLİ DURUMDAN ÇOK DAHA İYİ"

Yazar daha sonra başkanlık sistemini istemeyenlerin cevaplamasını istediği 5 soru sorarak yazısını tamamlıyor:

SORU BİR: Eğer Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkan seçilmesi yüzde yüz garanti olsa... Başkanlık sistemini yine de istemeyecek misiniz?

SORU İKİ: Bugün statüko değişmiştir. Artık parlamenter sistem, fiili olarak rafa kaldırılmıştır. İstediğin kadar isyan et, sonuç budur. Bu durumda sanki ülkede parlamenter sistem varmış gibi yapmanın ne anlamı var? Ne yani? Bu saatten sonra olmayan bir parlamenter sistemin muhafızlığını mı yapacaksınız?

SORU ÜÇ: Demokrasiyi önceleyen, kuvvetler ayrılığını esas alan, denetimi öne çıkaran bir başkanlık sistemi, fiili olarak “tek adam yönetimi”ne dönüştürülmüş olan şu anki sistemden bin kat daha iyi değil mi?

SORU DÖRT: Şu anda “başkan gibi” davranan biri tarafından yönetiliyorsun. Buna karşı var mı yapabildiğin bir şey? Yok. Etkisiz elemanlar gibi seyirci kalmak yerine “Getir demokratik bir başkanlık sistemini, biz de evet diyelim” şeklinde ezber bozan bir çıkış yapsan... Çok daha makul bir tutum izlemiş olmaz mısın?

SORU BEŞ: Hem sen niye bu kadar özgüvensizsin ki? Nereden biliyorsun ille de Tayyip Erdoğan’ın başkan seçileceğini... Belki de Anadolu’da yiğidin harman olduğu bin yerden birinden bir yiğit çıkar ve o başkan seçilir. Kim bilir?

Yazının tamamı için tıklayın