Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu 6. tur görüşmelerinde Türkiye, Rusya ve İran'ın İdlib'te oluşturulacak "çatışmasızlık bölgesi"nin sınırları konusunda anlaşmasının ardından ortak bir açıklama geldi: Suriye'deki çatışmasızlık bölgeleri 6 ay süreyle oluşturulacak, gerekirse uzatılacak.

KRİTİK BÖLGE İDLİP

İdlib, iç savaşın en kritik noktası olarak dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün yaptığı açıklamada İdlib'in de çatışmasızlık bölgesine dahil edilmesini beklediklerini söylemişti.

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Çatışmasızlık bölgesi kavramı üzerindeki ilk anlaşma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 3 Mayıs'ta Soçi'de yaptığı görüşmede sağlandı.
Liderlerin ortak basın toplantısında Erdoğan, "Türkiye, Rusya, İran garantörlüğünde uygulanan ateşkes veya yeni adıyla çatışmasızlık, siyasi çözüm çalışmalarının başarıya ulaşması için önemli bir fırsat penceresi oluşturmuştur" dedi.

Erdoğan, çatışmasızlık bölgelerini Putin ile harita üzerinde görüştüklerini de söyledi. Putin de çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulmasını ABD'nin de desteklediğini açıkladı.

Söz konusu öneri daha sonra Astana'da yine Türkiye, Rusya ve İran'ın desteğiyle Suriye devleti ve silahlı muhalif gruplar arasında yürütülen görüşmelerde de ele alındı ve ayrıntıların önemli bir kısmı bu temaslarda belirlendi.

Türkiye, İran ve Rusya'nın imzaladığı mutabakat metnine göre, Suriye devletine bağlı güçler ile silahlı gruplar arasındaki çatışmaların en yoğun olduğu dört noktada "çatışmasızlık bölgesi" kurulması ve bunun da altı ay boyunca geçerli olması öngörülüyor.

Uygulamanın başarılı olması halinde sürenin uzatılması planlanıyor.