Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Show TV'de yayınlanan "Makina Kafa" programında kaba, küfürlü ve cinsel içerikli konuştuğunu tespit ettiği Okan Bayülgen ile Kanal D'de "Arkadaşım Hoşgeldin" programında 45 kez kaba ifadeler kullandığı belirlenen "yönetmen" için iki kanala da idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

ARKADAŞIM HOŞGELDİN'E KABA İFADE CEZASI
RTÜK'ten edinilen bilgiye göre, Tolga Çevik'in Arkadaşım Hoşgeldin adlı eğlence programında sahnede görünmeyen ancak oyunculara sürekli komut veren "yönetmen" karakterinin, 9 Ocak'ta yayınlanan bölümünde direktiflerini yerine getirmeyen oyunculara defalarca kaba ifadeler kullandığı gerekçesiyle kanala idari para cezası verildi.

"1 SAAT 42 DAKİKA İÇİNDE 45 KERE KULLANILDI"
Üst Kurul uzmanları tarafından hazırlanan raporda, "Format gereği yönetmen ve oyuncular arasında esprili ve abartılı diyaloglar yaşanırken, yönetmenin isteklerini yerine getirmeyen oyunculara söylediği söz konusu sözcüklerin, güldürme kastını aşarak 1 saat 42 dakika içinde 45 kere kullanıldığı görülmüştür" tespitine yer verildi.

"Toplum ve izleyicilerin zamanla kanıksamasına neden oluyor"
Üst Kurul, Okan Bayülgen'in sunduğu 'Makina Kafa' adlı programdaki kaba, küfürlü, argo ve cinsel içerikli konuşmalar nedeniyle Show TV'ye idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Üst Kurul Uzmanları tarafından hazırlanan raporda, Show TV'de 17 Ocak'ta Asuman Krause, Erkan Petekkaya, İrem Derici, Kadir Doğulu, Ece Ercan, Fırat Topkorur ve Yunus Emre Yıldırımer'in konuk olarak katıldıkları program boyunca, cinsel imalarda bulunularak çeşitli diyaloglar, beden dili ile muhtelif hareketler yapıldığı, zaman zaman da argo ve kaba kelimeler sarf edildiği belirtildi.

Bu tür diyalogların toplum ve izleyiciler üzerinde olumsuz etki bıraktığı, hatta zamanla kanıksamaya neden olduğuna dikkat çekildi.

KARAR OY ÇOKLUĞUYLA ALINDI
Her iki programla ilgili uzman raporlarını değerlendiren Üst Kurul, programlarda 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun, "Yayın hizmetleri, Türkçenin özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak zorundadır; dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez" şeklindeki 8/1-m maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.
Üst Kurul, oy çokluğuyla Show TV ve Kanal D'ye idari para cezası müeyyidesi uygulanmasını kararlaştırdı.
İdari para cezasının miktarı yayın kuruluşunun ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde ikisinden beşine kadar olabiliyor.