YIKIK EDİRNE SARAY ALANI GEZDİ
Hıdırellez Şenlikleri'ni izlemek için geldiği Edirne’de meşhur tava ciğeri yiyen sinema ve dizi oyuncusu Nebahat Çehre, daha sonra Sarayiçi mevkiinde olan yıkılmış durumda Edirne Sarayı'nın bulunduğu alanları gezdi. Muhteşem Yüzyıl dizisi nedeniyle yıkılmış bile olsa bir Osmanlı sarayından dolayı çok etkilendiğini ifade eden Çehre, "Yıkık bir Osmanlı Sarayı da olsa şimdi burada oynadığım diziden dolayı çok etkileniyorum. Şu anda burada Valide Sultan’ı yaşıyorum, yaşatıyorum gibi geliyor. Burada yıkık bir saray değil de kendimi gerçekten hala ayakta içinde yaşam devam eden bir Saray da yaşıyor, dolanıyor gibi hissediyorum. Keşke öyle bulsaydık. Bu saray şu an ayakta olsa bizi çok güzel tanıtır" dedi.
Çehre’ye gezisinde eşlik eden Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan ise yapılan restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgiler vererek saray mutfak binasının yeniden yapıldığını söyledi.
Ali Can ZERAY/EDİRNE,()

(LK/SS) (FOTOĞRAFLI)

---- KUTU ----

RUS İŞGALİ SIRASINDA YIKILDI
İstanbul’daki Topkapı Sarayı’ndan sonra Osmanlı’nın en büyük sarayı idi. Günümüze yalnızca çok küçük bir kısmına ulaşabilmiştir.
Yaklaşık 3 milyon metrekarelik bir arazi üzerinde kurulu olan saray 5 ana meydan ve bu meydan içinde bulunan yapılardan oluşuyordu. İçinde bir Saray Bahçesi bulunurdu. Geçmişte sarayın bulunduğu Sarayiçi bölgesi, günümüzde Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı alandır. Yapımına II. Murat döneminde başlanmış, Fatih Sultan Mehmet zamanında Mimar Şehabettin’e tamamlattırılmıştı. 22 Ağustos 1829'da Rusların kente girip, şehri terk ettikleri tarih olan 14 Eylül 1829’a kadar geçen süre içinde sarayda büyük bir yıkım yaşandı. 1878’deki 93 Harbi sırasında ise Rusların Edirne'yi işgal edeceği haberi üzerine valinin emri ile sarayın yakınında bulunan cephaneliğin Rusların eline geçmesin diye ateşlenmesi üzerine saray ortadan kalktı.