27 gündür komada olan İbrahim Erkal'ın beyin ölümü gerçekleşti. Doktorlar İbrahim Erkal'ın yaşam destek ünitesine bağlı olarak kalp ve diğer organların hayati fonksiyonlarının devam ettiğini açıkladı. Peki beyin ölümü nedir bundan sonra ne olacak, yaşam destek ünitesinin fişinin çekilmesine kim karar verecek? Din ne diyor?

İbrahim Erkal'ın eşi Filiz Akgün kötü haberle yıkılırken şimdi önünde zor bir süreç bulunuyor. Beyin ölümünün gerçekleşmesi hastanın tıbben öldüğü anlamına geliyor. Buna karşılık kalbi atmaya devam ediyor, solunumu da cihazlarla sağlanıyor. Hastanın 'tam manasıyla' bitmesi için cihazların fişinin çekilmesi gerekiyor. 

Peki İbrahim Erkal için süreç nasıl işleyecek, beyin ölümü gerçekleşen hastanın fişinin çekilmesine kim karar verecek? Bu konuda karar aileye aittir. Filiz Akgün fişinin çekilmesine karar verdiği taktirde doktorlar İbrahim Erkal'ı yaşam destek ünitesinden ayıracaklar

Beyin ölümü gerçekleşen kişinin ruhu bedeni terketmiş midir? Hastanın fişinin çekilmesi caiz mi? : Beyin ölümü gerçekleşmesine rağmen hastanın kalbi atmaya devam ettiği için iki arada bir derede bırakan bir süreç yaşanır. Tıbben beyin ölümü gerçekleşen kişi 'ölmüş' sayılıyor. Peki dinen de 'ölmüş' oluyor mu ruh bedeni terketmiş sayılıyor mu? Nihat Hatipoğlu bakın ne diyor;
 

Beyin ölümü nedir, İbrahim Erkal için şimdi ne yapılacak? Beyin ölümü; tüm beyin, beyincik ve hayati merkezlerin yer aldığı beyin sapı denilen özel beyin bölgesinin fonksiyonlarının geri dönülmez şekilde kaybolduğu ve mutlak ölümle sonuçlanan bir süreçtir. Beyin ölümü tablosundaki hastanın sadece kalbi atmaktadır. Diğer yaşamsal fonksiyonları ise tıbbi destek ve solunum cihazıyla sağlanmaktadır.

Beyin ölümü gerçekleşen kişi yeniden yaşama döner mi? : Beyin ölümü gerçekleşmiş olan hastalar yaşamlarını ancak solunum makinesi desteğiyle sürdürebilirler. Bu hastaların saatler ya da günler içinde kalbi de durur ve yaşama veda ederler. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların hayata dönme şansları yoktur. Beyin ölümü tam anlamı ile tıbbi ölümdür ve bu kişinin yeniden yaşama dönmesi mümkün değildir.

Beyin ölümü sonrası organ bağışı: Beyin ölümü gerçekleşen kişi organ bağışına uygun konumdadır. Doktarlar beyin ölümü gerçekleşince durumu 2000 yılında kurulan ‘’Ulusal Koordinasyon Sistemi’’ ne bildirilir. Kişi eğer sağlığında organlarını bağışlamış ve aile organ bağışını onaylıyor ise Sağlık Bakanlığı tarafından organların hangi hastanelerde bekleyen hastalara nakledileceğine karar verilir. İlgili ekipler tarafından organlar nakledilmek üzere kişiden alınır. Filiz Akgün eşi İbrahim Erkal ile ilgili organ bağışıyla ilgili de karar verecek.

HASTANEDEN GELEN BEYİN ÖLÜMÜ AÇIKLAMASI
İbrahim Erkal'ın dün akşam saatlerinde öldüğü haberi duyuruldu. Aile İbrahim Erkal'ın kişisel sosyal medya hesabından "Değerli sanatçımız İbrahim Erkal tüm çabalara rağmen hakkın rahmetine kavuşmuştur"açıklamasını yayınlattı.

ibrahim erkal oldumu, beyin ölümü nedirHastaneden gelen açıklama ise 'beyin ölümü gerçekleşmiştir' şeklinde oldu. Doç. Dr. Necdet Sağlam şu açıklamayı yaptı; "İbrahim Erkal, 29 Nisan 2017 saat 04.20’de özel bir hastaneden ailesinin talebi üzerine ileri tetkik ve tedavi amacı ile hastanemize nakil alındı. Bu tarihten itibaren hastanemiz yoğun bakım ünitesinde tetkik ve tedavisine devam edildi. İbrahim Erkal’ın derin koma tablosu bu süre içinde devam etmiş ve düzelme olmamıştır. Bugün ilgili hekimlerimiz tarafından yapılan değerlendirmede tıbbi beyin ölmünün gerçekleştiği tespit edildi. Kalp ve diğer organların yaşamsal fonksiyonları devam etmektedir. Yoğun bakım ünitemizde destek tedavisi sürdürülmektedir".

İBRAHİM ERKAL 27 GÜNDÜR KOMADAYDI

1996'da 'Canısı' şarkısıyla şöhrete kavuşan 50 yaşındaki İbrahim Erkal 11 Nisan gecesi 3 arkadaşı ile yemek yedi. Aracını kullanması için lokantanın valesine verdi. Vale, Maltepe'deki sitenin otoparkına kadar İbrahim Erkal'ı getirdi. Aracı park ettikten sonra ayrıldı. Güvenlik kamerası kayıtlarına göre, saat 01.00 gibi İbrahim Erkal fenalaşıp otoparkta yere düştü. 1.5 saat sonra sitenin güvenlik görevlisi İbrahim Erkal'ı otoparkta baygın halde yatarken bulup ailesini aradı. İbrahim Erkal'ın beyin kanaması geçirdiği anlaşıldı. Erkal o tarihten bu yana komada bulunuyordu. İbrahim Erkal'ın iş ortağı Feyzullah Çelebi, "Saat 01.00'de siteye giriş yapmış. Güvenlik görevlisi beni aradı. Ben 02.30'da oradaydım. 1-1,5 saat otoparkta kalmış" demiş