Avrupa’da Belarus hariç tüm kıtayı baştan sona gezdi. Afrika, Asya ve Amerika’da ayak basmadığı ülkeler olsa da gidip görmek konusunda oldukça istekli. Ama listeyi tamamlamadan önce bir hayali var; uzaya gitmek. Bunun içinde şimdiden kolları sıvadı.
Neden seyahat hayatınızın vazgeçilmezi?
- Çünkü gezmek benim hayatımın ilacı. Gezmediğim zaman çok sıkılıyorum. Aslında bir insana olan aşktan bile öte bir duygu bu...
Nasıl başladı farklı kültürlere olan ilgi?
- Annem ve babam gezgin olunca ben onlardan daha çok gezmeyi sevdim. Seyahate aşılandım diyebilirim.
Onların seyahate başlama hikâyesi nedir?
- Annem orta okulda okurken şans eseri seyahatle ilgili olan ‘Cosmos’ dergisine bakmış ve “Dilerim bende bir gün dünyayı gezerim” demiş. Bu sözü aradan geçen yıllar boyunca unutmuş. Ta ki, onu gezdirecek babamla tanışana kadar. Babam anneme gezi duygusunu aşılamış ve ben dört yaşındayken Fransa ve ABD gezisiyle ailecek dünyaya açılmaya başladık.
O gün bugündür sürekli ailenizle mi geziyorsunuz?
- Evet. Dünyanın dört bir yanını beraber gezdik. 85 Ülke, 422 Şehir. Dile kolay 22 yılda bu kadar ülkeyi gezdik.
Hangi kıtalara ayak bastınız? 
- Avrupa’da Belarus hariç komple kıtayı bitirdim. Amerika’da Alaska, Venezuela, Kolombia, Ekvador, Guatemala harici her yeri gördüm. Afrika’da Fas, Tunus, Mısır, Kenya ve Güney Afrika’yı komple gezdim. Asya’da ise hemen hemen yere ayak bastım.
Avrupa’dan ziyade Asya ve Afrika’daki kültürler daha farklı. Bu nedenle önce Asya’yı sorayım. Neler yaptınız orada?
- Hindistan’a gittiğimde daha yeni liseye başlamıştım. Ganj Nehri’nde ölü yakma törenleri beni çok etkilemişti. Phuket’de kaplan kafesine girdim içerde beş büyük kaplanla arkadaş oldum. Kamboçya’da Tonle Sap Gölü’nde yüzen evler ve burada ki yaşantı çok değişikti. Vietnam’da bulunan Chi Chu savaş tünelleri beni çok etkiledi. Sri Lanka’da Colombo’da gezdim. Fillerin olduğu doğal yaşam alanı çok güzel. Aslında Asya maceram anlatmakla bitmez. Burası çok farklı bir dünya.
Peki Afrika?
- Bu kıtada beni Kenya ve Fas çok etkiledi. Fas’a bayram öncesi gittiğimiz için sokaklarda her yerde bağırsak kurutulmuşları vardı. Kenya’da Masai Mara’da bulunan kabileleri keşfetmek çok ilginçti. Yalnız Güney Afrika daha eğlenceli. Örneğin Cape Town’da Ümit Burnu’nda penguenlerle beraber yüzdüm. Ama Güney Amerika gezilerim daha güzel.
Neden?
- Kıta başlı başına renkli ve eğlenceli. Örneğin Küba’ya çok güzel bir dönemde gitmiştim ama şimdi Amerika ile çok fazla bozulmaya başladı. Rio De Janeiro’da Iguazu Şelalesi’nde uçak turu yaptım ve uçağımız yan uçuş yaparak şelalenin heyecanını her türlü yaşadım. Salar De Uyuni Tuz Gölü ve burada ki tuz oteli muhteşem. Herkes mutlaka bir kez burayı görmeli. Ama özellikle Peru’da Nazca Çizgileri’ni görmek için uçuş yaptım ve bazen gök yüzünü aşağıda gördüm. Harikaydı...
Hangi ülke sizi daha çok etkiledi?
- Grönland. Hava geç kararıyor ve uyumadan önce odanın camından gördüğün buzul,sabah uyandığında başka tarafa yürümüş oluyor. Her yer yürüyen buzul ve buz dağı dolu. Adı yeşil ada ama aslında her yer buzlarla çevrili. Sokaklarda serbest olarak haskiler dolaşıyor. Tekne büyüklüğünde kocaman balinalar seninle beraber buzulların içerisinde ilerliyor.
Çok fazla ülke gezdiniz ve mutlaka unutamadığınız lezzet vardır...
- Arjantin’de lokantada masanın yanında mangalda pişen etler ve Paris’te yediğimbeyaz şarap eşliğinde sarımsaklı salyangozların tadı hâlâ damağımda. Gitmeyen ve tatmayanlara öneririm. Asla pişman olmayacaklar.
Seyahatleriniz kaç gün sürer ve gideceğiniz yeri nasıl belirlersiniz?
- Genelde dört-beş gün ya da 20 günlük olur. Rotaları ben ayarlarım. Çünkü her yeri görmek gezmek isterim. Her şey anlık gelişir. Değişik bir yer görürüm, çok beğenirim ve “Haydi gidelim” derim.
Bütçenizi nasıl ayarlıyorsunuz?
- Eğer yakın mesafeyse kişi başı 5 bin TL. Okyanus aşırı gidilen bir ülke olacaksa yine kişi başı 10 bin TL harcamamız oluyor.
Yerleşmeyi düşündüğünüz bir ülke var mı?
- Milano. Çok nezih ve şık bir şehir. Takım elbiseli erkekler ve topuklu ayakkabı giyen bayanlar iş yerlerine giderken bisikletlerle gidiyor. Medeniyetin olduğu çok güzel bir şehir.
Seyahat konusunda en büyük hayaliniz nedir?
- Uzaya gitmek istiyorum. New York’tan ‘Nasa G Force Boeing’ uçaklarıyla uzay boşluğuna çıkılıyor. Burada uçak içinde serbest uçuş yapıyorsunuz. Ayaklarınız yere basmıyor.
Ücreti ne kadar?
- Video ve fotoğraf dahil iki saatlik uçuş 14.500 TL. Şimdilik hayalim bu yavaş yavaş para biriktirmeye de başladım.