Ahmet İSTEK/ANTALYA, () - İSTANBUL Nişantaşı'nda tarihi Konak Sineması'nın sahibi İzzet Yalçın Başaran'ın kızı Selva Başaran, 5 yıl içinde Avrupa'da ünlü DJ'lerin arasına girdi. Pikabı başındaki babasını hayranlıkla izleyip DJ'liğe merak saran Selva Başaran'ın yaptığı müzikler, şu an Avrupa'nın birçok ülkesinde radyolarda çalıyor.
1980'li yıllarda Türkiye'nin en zengin 10 ailesi arasında yer alan Konak Sineması'nın sahibi İzzet Yalçın Başaran ve Ayşe Doğan'ın iki kızından küçüğü Selva Başaran'ın yaşam hikayesi, Yeşilçam'ın dram filmlerini aratmıyor. 1980'li yıllarda babasının plak koleksiyonu içinde büyüyen, babasını pikabı başında hayranlıkla izleyen Selva, renkli bir gençlik dönemi yaşadı. Selva, Fransız Koleji'nde okurken Sophie Marceau'nun oynadığı 'La Boom' filminden etkilenip evde, okuldaki partilerde DJ'liğe adım attı. Evlenip boşanan ve o sırada babasını kaybeden Selva Başaran, o dönemi "Duygusal acımı radyo ve müzik dinleyerek atıyordum" sözleriyle anlattı.
Başaran'ın, Facebook'taki sayfasında paylaştığı müzikler yoğun ilgi gördü. Londra, Fransa ve İtalya'nın tanınmış radyolarında ünlü DJ'lerle bir araya gelen ve Türkiye'de mixing eğitimi alan Selva Başaran, 2010 yılında ünlü bir dergi tarafından Türkiye'nin ilk 4 DJ'i arasında gösterildi. 2012 yılında 'Hayal adası' olarak bilinen Ibiza'ya davet edilerek dünyanın ünlü DJ'leri ile performans sergileyen ilk kadın DJ oldu. 2013'te İsviçre'nin tarihi Rapperswil Şatosu'nda Jamie Lewis'in özel doğum gününde canlı performans sergileyen Başaran, "Sadece Jamie Lewis değil dünyanın en ünlü DJ'leri ile bu partide yer almak ve canlı performans sergilemek ve gösterilen ilgi tarifsiz, tek kelimeyle muhteşemdi" dedi.
Yine 2013 yılında Venedik'te ve ayrıca İsviçre Escobar'da purple müzik gecesinde Lewis Natasha Watts ve saksafoncu Terrence Sax ile birlikte performans sunan DJ Selva, bu yıl İsviçre Zürih'te Kaufleuthen Oriental Lounge'a davet edilerek ünlü saksafoncu G. Sax ile birlikte sahneye çıktı.
'SOULFUL HOUSE' KRALİÇESİ
Selva Başaran, yaptığı müzik tarzını 'soulful house' olarak tanımlıyor. Amerikalı zenciler tarafından popüler hale getirilen bu müzikte, vokallerde bilgisayar yerine canlı kayıt enstrüman tınıları tercih ediliyor. DJ Selva, "Ben de bu tarzı kullanarak üretilen parçaları bir araya getirerek, şiirsel bir dille kendimi ifade ediyorum. Afro, Latin ritimleri ile hareket ediyorum" diye konuştu.
Çevresinde olup biten her şeyi ve kendi içinde yaşadıklarını müziğe aktardığını, yaptığı müziğe ayrı bir ruh verdiğini ifade eden DJ Selva, Avrupa'da da 'Soulful house kraliçesi' olarak tanınıyor.

Aİ(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)