Uzmanlar, gömleklere işlenen şifrelerin Osmanlı tarihine ışık tutacağına inanıyor. Osmanlı padişahlarının savaşta galip gelmek, nazardan korunmak ve şifa bulmak için giyindikleri tılsımlı gömleklerin üzerindeki işaretler tarihçiler tarafından merak konusu oluyor.
GÖMLEKLER GEÇMİŞE IŞIK TUTUYOR

Gömleklerin şifresini ve dokuma tekniğinde kullanılan formüller dikkat çekerken, Çengiç ailesine ait tılsımlı gömleklerden ikisi Bursa Kent Müzesi'nde sergileniyor. Çengiç Beyleri sergisinde yer alan iki adet tılsımlı gömlek geçmişe ışık tutuyor. Üzerinde ayetlerin ve duaların yer aldığı gömlekler, savaşlarda zırhın içine giyiliyordu.

ŞİFRELİ GÖMLEKLER

Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, gömlekteki her yazının ayrı bir anlamının olduğunu söyledi. Bu giysileri genellikle devlet büyüklerinin giydiğini dile getiren Erdönmez, Türkiye'de bu gömleklerden çok az sayıda olduğunu, Bursa'da ise sadece Kent Müzesi'nde olduğunu belirtti. Bazı gömleklerdeki sırların daha çözülemediğini ifade eden Erdönmez, "Gömleklerdeki rakamlar, ayetler ve dualar çok önemli. Zırhın altına giyilerek, manevi olarak koruduğuna inanılıyor.

HERKESİN DİKKATİNİ ÇEKİYOR

Bursa Kent Müzesi'nde Çengiç ailesinin eserlerinin yer aldığı bir sergi var. Bu sergi, Bosna Hersek'i yaklaşık 300 yıl yöneten sancak beyi olan önemli bir ailenin sergisi. Tılsımlı gömlekler de serginin en dikkat çeken eserleri arasında. Osmanlı kültüründe padişahların ve paşaların kullandığı, onları koruduğuna inanılan bu gömlekler herkesin dikkatini çekiyor" dedi.

"ORİJİNALLİĞİNİ KORUYOR

Bu tür gömleklerin ipekten veya normal kumaştan yapılabileceğini, padişahların ve generallerin farklı gömlekler giydiğini söyleyen Erdönmez, şöyle devam etti:

"Çengiç Beylerine ait bu gömleğin üzerinde Kur'andan ayetler var. Bu gömlekler şifrelenmiş vaziyette. Birçok dua yazıyor üzerinde. Savaş ve önemli Hadise durumunda elbise ve zırhların altına bunlar giyiliyor.

SAVAŞ DURUMUNDA ZIRHLARIN ALTINA GİYİLİYOR

Hem gömlek, hem de bele sarılan bir nevi muska olarak görülen gömlekler çok az bulunuyor. Bu koleksiyonlardan iki tanesi bizde. Bu eserlerin müzede sergilenmesinin önemli olduğunu düşünüyorum".