- Kurbanlık hayvan usulüne uygun rahatça ve eziyet vermeden kesilmelidir.
- Bunun için öncelikle keskin ve büyük bir bıçak hazırlanıp, hayvanın göremeyeceği yere konur.
- Sonra hayvan, kesim yerine eziyet vermeden götürülür.
- Kurbanlık yüzü ve ayakları kıbleye gelecek şekilde sol tarafı üzerine yatırılır.
- Büyük baş hayvanlarda uygulaması zor olsa da küçükbaş kurbanlıklarda sağ arka ayağı serbest bırakılarak, diğer üçü bağlanır.
- Kurban sahibi veya vekili kıbleye karşı durarak;

اِنّ۪ي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذ۪ي فَطَرَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ عَلٰي مِلَّةِ إِبْرَاهِيمَ حَن۪يفًا وَمَآ اَنَا۬ مِنَ الْمُشْرِك۪ينَ. اِنَّ صَلَات۪ي وَنُسُك۪ي وَمَحْيَايَ وَمَمَات۪ي لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَ وَبِذٰلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا مِنَ الْمُسْلِمِينَ. اَللّٰهُمَّ مِنْكَ وَلَكَ وَاِلَيْكَ.

“İnnî veccehtü vechiye lillezî fetara’s-semâvâti ve’l-arda alâ milleti ibrâhîme hanîfen ve mâ ene mine’l-müşrikîn. İnne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi’l-âlemîn. Ve bizâlike ümirtü ve ene mine’l-müslimîn. Allâhümme minke ve leke ve ileyke.” 
"Şüphesiz ki İbrahim’in dini üzere bir muvahhid (Allah'ı bir tanıyıcı) olarak yüzümü o gökleri ve yeri yaratmış olan Allah'a yönelttim. Ben müşriklerden değilim. Şüphesiz benim namazım da, ibadetlerim de, hayatım da, ölümüm de hiçbir ortağı olmayan, Âlemlerin Rabbi Allah içindir. Ben bununla emrolundum. Ben Müslümanların ilkiyim. 

Allah’ım, (Bu kurban bize) Sen’dendir, Sen’in rızan için (kesiyoruz) ve Sana (ulaşacak)tır.”
dualarını okur.
- Bundan sonra;

اَللّٰهُ اَكْبَرُ، اَللّٰهُ اَكْبَرُ، لاَ اِلٰـهَ اِلاَّ اللّٰهُ وَاللّٰهُ اَكْبَرُ، اَللّٰهُ اَكْبَرُ وَلِلّٰهِ الْحَمْدُ.

“Allâhu ekber, Allâhu ekber, lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber, Allâhu ekber ve lillâhi’l-hamd” şeklinde tekbir getirilir ve
بِسْمِ اللّٰهِ، اَللّٰهُ اَكْبَرُ “Bismilâhi, Allâhu ekber” denilerek, keskin bıçak hayvanın boynuna çalınır.
- Koyun, keçi ve sığır; boğazları ile çeneleri arasından kesilir. Deve ise, boynunun alt kısmı ile göğsü arasından kesilir.
- Yemek ve nefes borusu ile iki şah damarı tamamen kesilerek kan iyice akıtılır.
- Hayvan ölünceye kadar beklenir.
- Sonra kafası gövdesinden ayrılır.
- Usulüne uygun olarak yüzülür.
- Hayvan tamamen ölmeden kafa ve ayakları koparmak, derisini yüzmeye kalkmak, kıbleden çevirmek veya hayvana eziyet etmek mekruhtur.