Medeniyetler Defilesi’nin ikincisini sunmaya hazırlanan Sultan II. Abdülhamid'in 5. kuşaktan torunu Sultan Nilhan Osmanoğlu, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak tasarladığı Osmanlı tuğrasının tescilini aldı.


Yaşamsal ve kültürel açıdan medeni hayatta toplumların birbirleriyle olan etkileşimleri ile karşılıklı saygı temelleri üzerinde yoğunlaşmış bir içerikle, Anadolu’nun tarihsel mirasını ve kültürel birikimini harmanlayan İstanbul Medeniyetler Defilesi’nin ikincisi, 28 Mayıs’ta Milli Saraylar Şale Köşkü Manej salonunda düzenleniyor.

TASARIM VE SUNUCULUK
Defilenin sunuculuğunu, Osmanlı Turası’nı tescilleyen Sultan II. Abdülhamid'in 5. kuşaktan torunu Sultan Nilhan Osmanoğlu yapacak. 28 Mayıs’ta düzenlenmesi beklenen defile, Türk televizyonlarında Osmanlı’yı konu alan dizi filmleri ve tescillediği Osmanlı turası hakkında İHA’ya değerlendirmelerde bulunan Sultan torunu, oldukça heyecanlı olduğunu ifade etti.

Sultan Nilhan Osmanoğlu, “Medeniyetler Defilesi’nin 2’incisi düzenlenecek. Savaş Bey benim bu konu için çok uygun olacağımı düşünerek böyle bir teklifle geldi. Daha önce bununla ilgili eğitimim oldu, bu, ilk tecrübem olacak. Ben de heyecanlıyım, bakalım neler bekleyecek bizi” dedi. Bebek bekleyen ve bu şekilde sunuculuk yapacak olan Osmanoğlu, bunun kendisi için güzel ve zorlu olacağını, ancak ilerde bebeğine göstereceği güzel bir anı bırakacağını kaydetti.

“TV DİZİLERİ OSMANLI’YI DOĞRU YANSITMIYOR”

Bazı Türk televizyonlarından Osmanlı’yı konu edinen dizilere de değinen Nilhan Osmanoğlu, Osmanlı’nın dizilerden öğrenilmesine karşı çıkarak, “Ben her zaman söylüyorum; bu diziden ibaret olarak görüyorum. Ayrıca ‘her şerde bir hayır vardır’ diyorum Muhteşem Yüzyıl için. İnsanların okumasına, araştırmasına vesile oluyor. Bizim insanlarımızdan ricamız; sadece bundan tarih öğrenmeye çalışmasınlar. Çünkü öyle şeylere rast geliyoruz ki doğru değil. Mesela biz Topkapı Sarayı’nda gezerken ‘işte burası Hürrem’in Kanuni’yi dinlediği divan’ diyorlar. Osmanlı’yı böyle dizilerden tanımaları insanın içini acıtıyor” şeklinde açıklama yaptı.

Dizilerin tarihi yanlış aktardığına dikkat çeken Osmanoğlu, “Tabii ki yanlış aktarıyor. Buna tarihsel bir dizi olarak bakmak tamamen yanlış. Zaten buna sadece bir dizi olarak bakacaklar. Burada en doğrusu Kanuni’nin de, Hürrem’in de isminin değiştirilmesi. Osmanlıyı yanlış yansıtıyorlar. Sadece bir dizi olarak bakıyoruz, bir prodüksiyon benim için, bu kadar” dedi.

“Diziden teklif gelse oynar mısınız?” şeklindeki bir soruya “Hayır” yanıtını veren Sultan torunu, Türk Patent Enstitüsü tarafından aldıkları tuğranın tesciline de değindi.

Osmanoğlu, “Biz bir tasarım patenti aldık. Padişahların bütün orijinal tuğralarını bir tasarım üzerinde piyasaya süreceğiz. Nilhan Sultan markası altında olacak bu. Bu tasarım çok yönlü bir tasarım; tekstile, ev tekstiline, aksesuarlara uyarlanabilir. Gelen tekliflere göre bunu değerlendireceğiz. Defilede de inşallah ilk hediyelerimiz dağıtacağız. Bu, hanedan olarak ilk girişimimiz.
Biz istiyoruz ki; ‘Osmanlı’ dendiğinde ailenden birileri de buna dokunsun. İnsanlar bir şey aldıklarında bilecekler ki Osmanlı kanı taşıyan biri bunu tasarladı. Bu da gönül olarak bir bağlılık oluşturacaktır. Bundan dolayı böyle bir girişimde bulunduk. Hayırlısı olur inşallah” diye açıklama yaptı. Nilhan Osmanoğlu, tasarım ile ilgili çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

28 Mayıs’ta Milli Saraylar Şale Köşkü Manej salonunda gerçekleşecek 2. İstanbul Medeniyetler Defilesi, Medyadoktoru Yapım tarafından organize ediliyor. Organizasyonda, İTKİB İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birlikleri (İTKİB) ve Türkiye İhracat Meclisi (TİM) gibi kurum ve kuruluşlar da yer alıyor. Ayrıca defilenin tasarımlarını moda tasarımcısı Gülnur Güneş gerçekleştirecek.