Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk son kitabı "Kafamda Bir Tuhaflık" ile ilgili Habertürk'e konuştu. Kürşad Oğuz'un sorularını yanıtlayan Pamuk, kitabın ana karakteri olan bozacı Mevlut üzerinden boza alışkanlığımız hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.

"4 BARDAK BOZA 1 BARDAK BİRA EDER"

Oğuz'un "Romanda boza karşımıza ilk “içinde alkol var mı-yok mu” tartışmasıyla çıkıyor. Mevlut’un bozacı olmasının bir sebebi var herhalde" sorusuna cevap veren Pamuk şunları söyledi;

"Bir romanı yazmak için duyduğumuz ilk sebepler, son derece içgüdüsel olabilir. Bozacıyı anlattım, çünkü sokaklarda boza diye bağırarak gezen satıcı çocukluğumda içime işlerdi. Boo-zaa sesi bizde bir çağrışıma neden olurdu. Soğuk kış akşamı biz huzurlu, konforlu, rahat evimizdeyken sokakta üşüyen bir adam var. Tarihten gelen yoksul, akşam yemeği sonrası şehrin yalnızlık saatlerinde ulaştığın esrarengiz bir adam... Bir de işin tarihi yanı var. Boza, Osmanlı’da, bugün de Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve Afrika’da yer yer içilen bir içecek. Ama temel olarak Müslüman ülkelerde, alkollü olduğu halde görmezlikten gelinen, 4 bardak içersen 1 bardak bira kadar kafa yapan, çok besleyici, evdeki artık ekmeklerle de yapılabilen bir içki. Alkollü olduğu kesin. IV. Murat kafası atınca yalnızca meyhaneleri değil, gece kıyafet değiştirip bozacıları da kapatıyordu."