Dünyaİklim KriziManşet

İklim krizi: Vietnam’da 44.1 dereceyle sıcaklık rekoru kaydedildi

0
İnsanlar güneşin altında geçimini sağlamaya çalışıyor. - Fotoğraf: PHI HÙNG

Vietnam‘da sıcaklık 44.1C’yi buldu. Sıcaklık seviyesi ülkede bir rekor olarak kayıtlara geçti. Hava durumu uzmanları ve yetkililer, halka günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmamaları yönünde uyarıda bulundu. Vietnam’a komşu ülkeler de Nisan ayında Asya‘da bir sıcak dalgası sırasında rekor sıcaklıklar kaydetmişti.

‣Asya’da nisan sıcaklıkları rekor kırdı: İklim acil durumu bu bölgede bir gerçek 

Bilim insanlarıysa küresel ısınmanın olumsuz hava koşullarını şiddetlendirdiğini söylüyor.

Vietnam

Ulusal Hidro Meteorolojik Tahmin Merkezi, Cumartesi günü (6 Mayıs) Vietnam’da kaydedilen rekorun kuzey Thanh Hoa eyaletindeki Hoi Xuan istasyonunda iç bölgelerde ölçüldüğünü ve 2019’da kaydedilen 43.4C rekorunu kırdığını bildirdi.

AFP‘nin aktardığına göre; bir çiftçi olan Nguyen Thi Lan‘ın ifadeleri ise bu sıcaklıkların günlük iş saatlerini değiştirecek boyutta olduğuna işaret ediyor. Lan, Danang kentindeki sıcaklıkların işçileri günlerine her zamankinden daha erken başlamak zorunda bıraktığını belirterek şunları dile getiriyor:

“Sıcaktan etkilenmemek için sabah 10.00’dan önce bitirmek zorunda kaldık.”

Vietnam’ın hava durumu kuzeyden güneye değişiyor, ancak ülke şu anda genel olarak en sıcak yaz aylarına giriyor.

‘Rekorun defalarca tekrarlanacağına inanıyorum’

Başkent Hanoi‘den İklim Değişikliği Uzmanı Nguyen Ngoc Huy ise “Bu, iklim değişikliği ve küresel ısınma bağlamında endişe verici bir rekor” diyor ve ekliyor:

“Bu rekorun defalarca tekrarlanacağına inanıyorum. Aşırı iklim modellerinin doğruluğunun kanıtlandığını gösteriyor.”

Vietnam medyasına göre Danang’daki yetkililer, Vietnam Sanayi ve Elektrik Bakanlıklarından “ısı, olası kuraklık ve susuzlukla etkili bir şekilde mücadele etmek için işbirliği yapmalarını” istiyor.

Yetkililer ayrıca şehrin su tedarik şirketinden evsel kullanım için yeterli su kaynağı olup olmadığını teyit etmesini bekliyor.

‣ 2023 yılı daha sıcak olacak
‣ El Niño gelmeden kayıtlardaki en sıcak ikinci mart ayı kaydedildi
‣ El Niño zamanı geliyor: Benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görülebilir
Filipinler

2015 yılında meydana gelen El Nino dalgası Filipinler’de şiddetli bir kuraklığa yol açtı, çiftçiler mahsullerinin yüzde 40’ını kaybettiklerini söylemişti. (Fotoğraf: ABC).

Sokaklar boşaldı: Asya’da sıcaklık rekorları…

Cumartesi günü, Hanoi şehir merkezi öğle saatlerinde neredeyse tamamen boştu çünkü birçok kişi güneşten etkilenmemek için evlerinde kaldı.

Tayland meteoroloji departmanı, Nisan ayında batı Tak eyaletinde 44.6C’lik bir rekor bildirirken, Myanmar medyası ülkenin doğusundaki bir kasabanın 43.8C ile on yılın en yüksek rekorunu bildirdiğini duyurmuştu.

Her iki ülke de genellikle yağışlı mevsimden önce sıcak bir dönem geçiriyor, ancak sıcaklığın yoğunluğu önceki rekor değerleri aşmış durumda.

Ocak’ta en yüksek ve en düşük sıcaklık rekorları kırıldı
‣ İklim krizi: Avrupa’da bu yıl kayıtlara geçen en sıcak ikinci kış yaşandı
‣ İklim krizi: Okyanus yüzey sıcaklıklarının rekor kırmasıyla aşırı hava olaylarında artış bekleniyor
Vietnam

Hanoi- İnsanlar, Nisan 2019’da bir önceki sıcak dalgasında kendilerini güneşten koruyorlar. Fotoğraf: Luong Thai Linh/EPA

Daha batıda, Bangladeş‘in başkenti Dakka, 1960’lardan bu yana en yüksek sıcaklığını kaydetti.

Hindistan hava durumu yetkilileri, ülkenin bazı bölgelerinde sıcaklıkların normalin yaklaşık üç ila dört derece üzerinde olduğunu bildirdi.

BM’nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nden (IPCC) yakın zamanda çıkan bir raporda, “küresel ısınmadaki her artışın birden çok ve eşzamanlı tehlikeyi yoğunlaştıracağı” belirtilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.