Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ayasofya Müzesi'nde "Doğumunun 1444. Yılında Hz. Peygamber" temalı Aşk-ı Nebi Sergisi'nin açılış törenine katıldı. Açılış programı, Ankara'daki Ahmet Hamdi Akseki Camisi İmam Hatibi Ali Tel'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Bunun, Ayasofya'nın iç kısmında 85 yıl sonra okunan ilk Kur'an-ı Kerim olduğu belirtildi.
Görmez, "Bugün İslam dünyası zarif ince duygudan, yüce ulvi sevgiden, derin metafizik muhabbetten ve ilahi aşktan mahrum kaldı biliyor musunuz?" diyerek serzenişte bulundu. 

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törenin ardından bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Kutlu doğumunu idrak ettiğimiz efendiler efendisi, sevgililer sevgilisi Hz. Muhammet Mustafa'ya salat ve selam olsun. Ben sözlerimin başında az önce hasret kaldığı ilahi kelamla kubbesi çınlayan ulu mabedimiz Ayasofya'yı hürmetle selamlıyorum. Feth-i Mubin'den bugüne kadar bu kubbenin altında Rahman'a secde eden bütün büyüklerimizi rahmetle yad ediyorum" diyerek sözlerine başladı.

Türkiye'nin tarihsel zenginliğine dikkat çeken Görmez, "Biz öyle bir tarihin çocuklarıyız ki bizim tarihimiz ancak bir aşk üzerinden, bir sevgi, bir sevda üzerinden okunabilir. Bazıları bu tarihi sadece kılıç kalkan, top tüfek üzerinden okuyabilir. Bazıları sadece çelik çomak oyun eğlence üzerinden okuyabilir. Ama asıl bu tarih bir aşk üzerinden bir sevgi bir sevda üzerinden okunabilir. Ve o aşkın kaynağı biraz sonra açılışını yapacağımız Aşk'ı Nebi'nin eserlerinde de göreceğiniz gibi bir Muhammed Mustafa sevgisi, aşkı sevdası üzerinden ancak okunabilir" diye konuştu.

GÖRMEZ'DEN SERZENİŞ

İslam dünyasının ilahi aşktan mahrum kaldığına dikkat çeken Görmez, "Bugün İslam dünyası zarif ince duygudan, yüce ulvi sevgiden, derin metafizik muhabbetten ve ilahi aşktan mahrum kaldı biliyor musunuz? Onun için bugün yaptığımız sanat adamlarımızın, sanatkarlarımızın İslam sanatlarıyla yapmak istedikleri, bize kazandırmak istedikleri hasletler asıl bu hasletler. Onun için hep birlikte bu ulu mabedin kubbesi altında yeniden gönül dünyamıza dönüp ruhumuzu beden ülkesinin makberinden kurtarmak için çaba göstermek durumundayız. Buda ancak imanla olur, Buda ancak sevgiyle, ancak muhabbetle olur. Ben bu vesileyle tekrar bu tür güzel çalışmalara öncülük yapan bütün sanat büyüklerimize, hattatlarımıza en kalbi duygularla şükranlarımızı sunuyorum" diye konuştu.



Yapılan konuşmaların ardından serginin açılışı kurdelenin kesimi ile gerçekleştirildi. Ardından Başkan Görmez, Vali Şahin ve diğer davetliler sergideki eserleri gezerek görevlilerden bilgi aldı.