Domaniç'e 2 kilometre uzaklıktaki Domur köyü yakınında bulunan ve karaçam türünde olan Mızık çamı 1980 yılında hayati fonksiyonlarını tamamen yitirmiş ve 1988'de esen şiddetli bir rüzgar neticesinde yıkılması sonucunda çürümeye yüz tutan çamın, verniklenerek koruma altına alındığı belirtildi. Üzeri çatıyla kapatılan çamın yapılan incelemelerde yaşının sayılabilen 800, sayılamayan çıra kısmının en az 400 olmak üzere 1200 yaşında olabileceği ifade ediliyor. Mızık çamın, Kültür Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından 5 Temmuz 1988 tarih ve 83 no'lu kararı gereği anıt ağaç olarak tescil edilerek korunduğu açıklandı.

Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi'nin bebekliğinde, ninesi Hayme Ana tarafından dallarına salıncak kurularak sallandığı rivayet edilen ağacın, Osmanlı'nın doğuşuna tanıklık etmesi nedeniyle Mızık veya Beşik çamı diye adlandırıldığı kaydedildi.

Tarihi çam, 11 metrelik boyu, çevresinin 4.70 metre ve ahtapotu andıran yaygın kolları ile insanları hayrete düşüren haşmetli görüntüsünün yanı sıra, oldukça ilginç kıvrımları ve doğa harikası estetik görüntülerle bezendiği şekliyle, görenlerin hayal gücünü zorluyor. Ağaç aynı zamanda geçmişten günümüze bir köprü görevi görüyor.