Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez’in geçen gün Mescid-i Aksa’da hutbe okuyup Cuma namazını kıldırmasının ardından Kudüs’ü yeniden hatırladık... Filistin’deki Dördüncü Ordu’nun kumandanı Cemal Paşa’nın 1917’deki geri çekilme sırasında Kudüs’ün kuzeyindeki Cenin kasabasına gömdürdüğü iddia edilen sandıklar dolusu altın bir türlü bulunamadı!

Habertürk gazetesinde Kudüs'ün pek bilinmeyen bir yönünü ele alan Murat Bardakçı, Osmanlı'nın Kudüs'ü 1917'de terk ederken sandıklar dolusu altını toprağa gömüp bıraktığını yazdı.

İşte sandıklar dolusu altının toprağa gömülme hikayesi;
Osmanlı, Kudüs'ün 1917’nin 9 Aralık’ında İngiliz işgaline uğramasıyla Kudüs’ün kuzeyindeki Cenin kasabasında sandıklar dolusu altınlarını bıraktı.
Osmanlı hazinesi tamtakırdı ve bize karşı savaşan din kardeşlerimizi satın almamıza yarayacak altınlar, müttefikimiz Almanya’dan geldi. Berlin’den sandıklar içerisinde Kudüs’e yollanıyor, çok azını bizim dağıtmamıza izin veriliyor ve Araplar’a ödemeleri Alman subaylar yapıyorlardı.

Altın sandıkları katırlara yüklendi, Türk ve Alman subaylarının koruması altında yola çıkıldı. Sandıkları taşıyanlar o zamanlar ufak bir kasaba olan Cenin’in dışında bir yerde buluştular. İngilizler’in eline geçmesini önlemenin yolunu, sandıkları hemen oracıkta toprağa gömmekte buldular. 

Derken aradan seneler geçti, altınlarla ilgili söylentiler Cenin taraflarında efsane hâlini aldı. Türk askerlerinin toprağa gömdüğü sandıklar dolusu altın millete merak olmuş, her milletten insan hazinenin peşine düşmüştü.
Bölgede kazılmadık yer bırakılmadı ama altınlar bulunamadı.