ZONGULDAK'ta, kömür üretiminde kullanılan araç ve gereçlerin sergilenmesinin yanında, madencilik tarihinin dijital simülasyon, harita ve filmlerle anlatılacağı Maden Müzesi, 2011'de tamamlanmasına rağmen, teşhir ve tanzim projesi ihalesinin ödenek yetersizliğinden yapılamaması nedeniyle açılamadı.
Baştarla Mahallesi'nde 1937'de kömür damarlarının yeterli olmadığı gerekçesiyle üretime kapatılan, 1965'ten bu yana ise işe yeni başlayan madencilere hizmet içi eğitim verilen Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Eğitim Ocağı, 1997'de yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Zonguldak Valiliği, Eğitim Ocağı'nın maden müzesine dönüştürülmesi için 2009'da protokol imzaladı. İhale bedeli 4 milyon 578 bin lira olan proje kapsamında Eğitim Ocağı'nın yanına bina yapıldı. Bin 800 metrekarelik alana inşa edilen bina 2011'de tamamlandı ve 9 Temmuz 2012'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teslim edildi.
Kentin en önemli üretim kaynağı taşkömürü madenciliğinin, hayatın her alanda izleri görülen kültürünü kalıcılaştırması amaçlanan Zonguldak Maden Müzesi, aradan geçen sürede bir türlü açılamadı. Maden Müzesi'nin teşhir ve düzenlemesi için hazırlanan projenin, ödenek yetersizliği nedeniyle ihale edilemediği, bu yüzden müzenin açılmasının geciktiği belirtildi.
Projeye göre 3 kattan oluşan binanın zemin ve üst katlarında dijital simülasyonlar, harita, resim, canlandırma film gibi araçlarla madencilik tarihi anlatılırken, ara katta ise kömür üretiminde kullanılan fener, kazma, baret gibi madencilik objeleri sergilenecek. Teşhir ve tanzim projesi ihalesinin yapılmasının ardından çalışmanın hızla tamamlanıp müzenin halka açılacağı belirtildi.