BÜYÜK Türk düşünürü ve halk ozanı Yunus Emre'nin hayatını anlatan ve 10 Ocak 2014 tarihinden itibaren Türkiye'de vizyona girecek olan 'Yunus Emre- Aşkın Sesi' filminin ilk galası Eskişehir'de yapıldı.
Yunus Emre'nin hayatını konu alan film, 2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri 'Kalıcı Eserler' projesi çerçevesinde hayata geçirildi. Film, evrensel alanda tarihin en önemli düşünürlerinden biri olarak kabul gören ve yüzyılları aşan fikirleriyle hümanizmin öncülerinden olan Yunus Emre'nin, Anadolu'nun kadim bilgeliğinin ışığı olan sevgiyi ve aşkı nasıl harmanladığının bir öyküsünü ele alıyor. Birçok ünlü ismi bir araya getiren filmin yönetmenliğini daha önce 'Mevlana-Aşkın Dansı' filmini de çeken Kürşat Kızbaz yaptı. Filmde Yunus Emre'yi, 'Fetih 1453' filminde Fatih Sultan Mehmet'i oynayan Devrim Evin canlandırdı. Evin'e, Burak Sergen, Altan Erkekli, Altan Gördüm, Ahmet Mekin, Bülent Emin Yarar, Sinan Albayrak, Suna Selen, Nesimi Kaygusuz, Tamer Levent ve Nilay Cafer eşlik ederek; Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Tapduk Emre gibi tarihi karakterleri canlandırdılar.
GALA ÖNCESİ VALİ TUNA'YA ZİYARET
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Meşelik Kampüsü'ndeki Kongre ve Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen gala öncesinde filmin yönetmeni ve senaristi Kürşat Kızbaz, Genel Sanat Danışmanı Türkan Kafadar, filmin ortak yapımcısı Bülent Vural, oyunculardan Tamer Levent, Nesimi Kaygusuz ve Sinan Albayrak Vali Güngör Azim Tuna'yı makamında ziyaret etti. Vali Tuna filmin galasının Eskişehir'den sonra Ankara ve İstanbul'da da yapılacağını, 10 Ocak tarihinde de filmin vizyona gireceğini söyledi. Vali Tuna şunları kaydetti: "Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın da önemli katkılarıyla böyle güzel bir yapıma destek olmak ve Türk insanına kazandırmaktan dolayı bizde bahtiyarız. Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Yunus Emre, Eskişehir için özel anlamı olan bir şahsiyet. Türk dünyası için çok ayrı bir yeri olan şahsiyet. Onun hikayesi ve verdiği mesajların bütün insanlığa, Türk dünyasına ulaşması çok özel önem arz ediyor. Bu kalıcı bir eser olacaktır. Yaptığımız çalışmaların kalıcı etkiler bırakmasına özen gösteriyoruz. İnsanların hafızalarında, gönüllerinde bir iz bırakması için çalışıyoruz. Bu konuda ülke olarak da önemli mesafe kat ettiğimizi söyleyebiliyoruz. Başlattığımız şarkı yarışması da bundan sonra devam edecek. Çok zengin bir geçmişimiz, tarihimiz var. Biz başkalarının kahramanlığını değil, kendi kahramanlarımızı, kendi rol model şahsiyetleri çocuklara sevdirelim. Bize düşen budur. Devletlerin geleceği de biraz buna bağlı. Bu değerlerden yoksun nesillerle kaybolup, gitmekle karşı karşıya gelebiliriz. Ama biz şu anda iyi yolda gidiyoruz."
Yönetmen Kürşat Kızbaz da Filmin hazırlıklarının yaklaşık 3 yıl sürdüğünü, ilk 2 yılın senaryo ve çekim hazırlıklarıyla geçtiğini belirterek Kartepe, Nallıhan, Erciyes, Kapadokya ve Hacıbektaş olmak üzere 15 farklı ilde, dört mevsimde çekilen filmin Anadolu'nun tüm renklerini yansıttığını söyledi.
10 OCAK'TA VİZYONA GİRECEK
ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde bu akşam yapılan 'Yunus Emre-Aşkın Sesi' filminin galasına Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, 1'inci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Ak Parti Milletvekili Ülker Can, filmin yönetmeni ve senaristi Kürşat Kızbaz, Genel Sanat Danışmanı Türkan Kafadar, filmin ortak yapımcısı Bülent Vural, oyunculardan Devrim Evin, Nilay Cafer, Tamer Levent, Nesimi Kaygusuz ve Sinan Albayrak ile çok sayıda davetli katıldı. İlk galası Eskişehir'de gerçekleşen Yunus Emkre-Aşkın Sesi' filminin Ankara Galası 7 Ocak'ta Marriott Hotel'de, İstanbul Galası ise 8 Ocak'ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu'nda yapılacak. Film 10 Ocak 2014 Türkiye'de vizyona girecek ve kısa süre içerisinde Avrupa ülkelerinde de gösterime sunulacak.