YOZGAT'ın 5 ayrı bölgesinde bugüne kadar yabancı arkeologlar tarafından yürütülen yüzey araştırması ve kazı çalışmalarına bu yıl üç bölgede başlandı. Yozgat Müze Müdürlüğü ekipleri, Sarıkaya ilçesindeki tarihi Roma Hamamı kalıntılarına yönelik kazı çalışmalarını sürdürürken; yabancı arkeologlar da 5 ayrı medeniyete ev sahipliği yapan Çadırhöyük ve tarihte kayıp şehir Pteria antik kentinin izlerine rastlanılan Kerkenes dağındaki kazılarına başladı.
Yozgat'ın Sorgun ilçesi Peyniryemez köyü yakınlarındaki Çadırhöyük'te ABD'nin New Hampshire Üniversitesinden Dr. Gregory McMahon başkanlığındaki ekip tarafından başlatılan çalışmalar, Ağustos ayının ortalarına kadar devam edecek. Çadırhöyük'te 1993 yılında yüzey araştırmasına başlanıldı, 1994 yılından itibaren ise kazı izni alındı. Yapılan kazılar sonucunda 5 ayrı medeniyete ait eserler bulundu. Kalkolitik, Tunç, Hitit, Helenistik ve Üst Bizans olmak üzere 5 ayrı döneme ait çok sayıda tarihi esere ulaşıldı.
KAYIP ŞEHİR PTERİA
Sorgun ilçesinin Şahmuratlı köyü yakınlarında, kayıp şehir Pteria antik şehrinin izlerine rastlanılan Kerkenes dağında daha önceleri İngiliz Arkeolog Dr. Geoffrey Summers başkanlığında yürütülen yüzey araştırması ve kazı çalışmaları, önceki yıldan itibaren farklı bir ekip tarafından yürütülmeye başlanıldı. Chicago Üniversitesi'nden ABD'li Arkeolog Dr. Scott Branting başkanlığındaki 30 yabancı arkeologdan oluşan ekip, Şahmuratlı köyündeki kazı evine yerleşip, çalışmalarına başladı. Ekip, Ağustos ayına kadar Kerkenes Antik Kenti'ni çevreleyen, 2 bin 600 yıllık tarihi geçmişe sahip 7 kilometre uzunluğundaki surlar içerisindeki alanda kazı çalışmalarını sürdürecek. Tarihte güneş tutulması ile sona eren savaşın da yaşandığı belirtilen antik kentin gizemi ortaya çıkartılırken, şehir kalıntıları da şekillenmeye başladı.
KUŞAKLI HÖYÜK
Yozgat'ın Sorgun ilçesi Büyük Taşlık köyü yakınlarında Kuşaklı höyükte 2008 yılından itibaren İtalya Floransa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Stefania Mazzoni başkanlığındaki ekip, yaptığı çalışmalarda bölgenin Hitit Uygarlığı'nın etki alanında yer aldığını belirleyip, Hitit imparatorluğu dönemindeki Zippalanda kentinin de bu bölgede olduğunu değerlendirdi. Prof. Dr. Stefania Mazzoni ve ekibinin bu yılki çalışmalarına önümüzdeki günlerde Yozgat'a gelerek başlayacakları bildirildi.
ROMA HAMAMI
Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde, dönemin Roma Kralı tarafından, kızının cildindeki yaralardan kurtulmasına vesile olmasının ardından halkın da şifa bulabilmesi amacıyla yaptırdığı yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişe sahip 'Roma Hamamı' kalıntıları da gün yüzüne çıkartılıyor. Sarıkaya ilçe merkezi yerleşim alanları arasında kalan tarihi Roma Hamamına ait surun çevresindeki diğer parçalarının da ortaya çıkartılmasına yönelik Yozgat Müze Müdürlüğü tarafından 4 yıldır sürdürülen çalışmalara halen devam ediyor. İki Arkeolog gözetiminde 16 işçiyle yürütülen kurtarma kazısı kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait izler ortaya çıkartıldı.
Geçen yıl yapılan kazılarda ise Phitos kalıntıları (küp), saklama kapları, yapı duvarları, küçük su kanalları, İslami dönemlere ait küp parçaları, taş harçlı ve mermer zemine ulaşıldı. Bölgenin Roma dönemiyle birlikte Cumhuriyet dönemine kadar birçok medeniyet tarafından yerleşim alanı olarak kullanıldığı kaydedildi. Sarıkaya ilçe merkezinde bulunan tarihi Roma Hamamı kalıntıları çevresindeki istimlak edilen binalar da yıktırıldı.
Yozgat'ın Büyüknefes Köyünde bulunan Galatların Başşehri Tavium Antik kentinde ise 2012 yılına kadar devam eden kazı çalışmalarına bu yıl da talipli çıkmadı. Bu nedenle çalışmalara ara verilirken Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Büyük Nefes Köyünde açık hava müzesi kurulmasına yönelik çalışma başlattıklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI