Hasan KIRMIZITAŞ- Mehmet BULUT/GAZİANTEP, () - GAZİANTEPLİ yazar Ahmet Ümit, bugün başlayan ve ilki düzenlenen 'Uluslararası Kitap Festivali' kapsamında H Tipi Cezaevi'ne girdi, mahkumlarla özgürlük ve kitap üzerine konuştu. Ümit, mahkumların okudukları kitapla zihinlerinde özgürlüklerine kavuşabileceklerini söyledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli kuruluşların desteğiyle '1'inci Uluslararası Kitap Festivali' başladı. Aynı zamanda festivalin koordinatörlüğünü yapan olan ünlü yazar Ahmet Ümit, H Tipi Cezaevi'nde kalan mahkumlarla bir araya geldi. Beraberindekilerle birlikte gelen Ahmet Ümit, cezaevine girmenin farklı bir duygu olduğunu ancak mahkumlarla kitap ve özgürlük üzerine sohbet edecek olmanın kendisini mutlu ettiğini söyledi.
Ahmet Ümit, 950 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu H Tipi cezaevi salonunda büyük bölümü yazdığı kitapları okuyan 50 kadar mahkumla bir araya geldi. Cezaevlerinin ülkenin gerçeği olduğunu ifade eden ve yazarlığa başlama sürecini anlatan Ümit, mahkumlara çok okumaları ve yazmaları önerisinde bulundu. Kitaplar ile insan ruhuna dokunmayı amaçladığını vurgulayan Ahmet Ümit, "Ben burada olmayı çok anlamlı ve değerli görüyorum. Cezaevleri empati duygusunun en çok ön plana çıktığı mekanlardır. Burada okuduğunuz karakterlerle özdeşleşerek, birkaç saat veya birkaç günlüğüne özgürleşebilirsiniz" dedi.
Kendisini yazarlık hayatı boyunca en çok etkileyen olaylardan birisinin daha önce bir cezaevi ziyareti olduğunu ifade eden Ümit, "Üsküdar Cezaevi'nde bir kadın bana, 'Beyoğlu Rapsodisi' kitabını okuduğunu söyledi ve 16 yıldır kaldığı cezaevinden kitabı okuduğu süre içerisinde kendisini özgür Beyoğlu sokaklarında dolaşırken hissettiğini ifade ederek teşekkür etti. Bu beni çok etkiledi ve tüm mahkumların kitaplar ile özgürleşebileceğini gösterdi" diye konuştu.
Türkiye'de kitap okuma oranının çok düşük olduğundan da şikayet eden Ahmet Ümit, bu sorunun özel ve özendirici politikalar ile giderilebileceğini kaydetti.
Konuşmasının ardından mahkumların kitaplarına ilişkin sorularını da yanıtlayan Ümit'e, etkinlik sonunda Cezaevi Savcısı Tuncay Yılmaz tarafından mahkumların yaptığı el işi ürünlerden hediye verildi. 2 saat süren etkinlik Ahmet Ümit'in mahkumlara kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.

(HK/AK) (FOTOĞRAFLI)