Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman,  "Kadim zaman insanlarının nasıl yaşadıklarını, günlerini nasıl geçirdiklerini  öğrenmek isteyenler 'Game Of Thrones' izleyene kadar Osmaniye'ye gelsinler ve  buradaki tarihi yerleri görsünler." dedi.

Yayman:  'Game Of Thrones' izlemek yerine buraları görsünler

 

Osmaniye'deki tarihi ve kültürel mekanları ziyaret etmek amacıyla  kente gelen Yayman, ilk olarak tarihi Toprakkale'yi ziyaret etti. Osmaniye Valisi  Kerem Al, Ak Parti Osmaniye Milletvekilleri Mücahit Durmuşoğlu ve Suat Önal, kamu  kurum temsilcileriyle kaleyi gezen Yayman, yetkililerden bilgi aldı.

Osmaniye Valiliğince yaptırılan Karaçay Rekreasyon alanını da ziyaret  eden Yayman, daha sonra yapımı süren Osmaniye Müzesi'nde incelemelerde bulundu.

Müze ziyaretinin ardından tarihi Roma dönemine kadar uzanan Kastabala  Antik Kenti ve Kastabala Kalesi'ni dolaşan Yayman'a kazı ve restorasyon  çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Türkiye'nin en önemli açık hava müzelerinden olan ve Hitit dönemine  ait eserlerin sergilendiği Aslantaş Açık Hava Müzesi ziyareti sonrası basın  mensuplarına açıklamalarda bulunan Yayman, Hataylı olduğunu ve bu zamana kadar  Çukurova hakkında çok şey bildiğini sandığını belirterek, şunları söyledi:

"Fakat bu gezimizi iyi ki yapmışız. Gerçekten birçok tarihi ana  şahitlik ettik. Vatandaşlarımızı kaleler şehri olan Osmaniye'ye davet ediyoruz.  Buraların, bu eserlerin her birinin hikayesi var. Hitit medeniyetinin devamını  burada görebiliyoruz. Buralarda Bakanlık olarak çalışmalarımız olacak. Bu  eserlerin ayağa kalkması ve tanıtılması bağlamında Bakanlık olarak üzerimize  düşeni yapacağız."

Tanıtım kitabı hazırlanacak

Yapacakları ilk işin Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'yı Osmaniye'ye  getirmek olduğunu dile getiren Yayman, şöyle konuştu:

"Osmaniye'yle ilgili bir tanıtım kitabı hazırlayacağız. Osmaniye'yi  tanıtan İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça bir tanıtım filmi hazırlayacağız.  Ünlü seyahat yazarları ve gazete eklerini buraya çağıracağız. Toprakkale'nin  restorasyon ve rekreasyonunu önümüzdeki yılın programına aldıracağız. Kültürel  eserlerin ayağa kalkması hususunda çalışmalarımız olacak. Osmaniye'nin tarihine,  kültürüne, 5 bin yıllık eserlere küçücük bir katkımız olursa mutlu hissederiz.  Burada tarih var. Kadim zaman insanlarının nasıl yaşadıklarını, günlerini nasıl  geçirdiklerini öğrenmek isteyenler "Game Of Thrones" izleyene kadar Osmaniye'ye  gelsinler ve buradaki tarihi yerleri görsünler."

Osmaniye Valisi Kerem Al, Bakan Yardımcısı Yayman'ın ziyaretinden  mutluluk duyduklarını ifade eden "Bugün kültür ve turizm alanında bir çalışma ve  gezi yaptık. Sayın Bakan Yardımcımız, Osmaniye'yi daha fazla tanıma şansı buldu.  Ben bu gezi sonrası Kültür Bakanlığımızın bu eserlere yönelik katkılarının daha  fazla olacağına inanıyorum." dedi.

AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ise Osmaniye'nin  kültürel ve tarihi zenginliklerini tanıma ve tanıtma açısından önemli bir gün  yaşadıklarını vurgulayarak "Ben bugünü bir milat olarak kabul ediyorum. Kaleler  şehri olan Osmaniye'nin tarihi ve kültürel zenginliklerini, bilinmeyen  özelliklerinin tanıtılması, kadim insanların yaşadığı şehrimizin daha ön plana  çıkarılması anlamında bu gezimizden büyük memnuniyet duydum." değerlendirmesini  yaptı.

AK Parti Osmaniye Milletvekili Suat Önal da büyük medeniyetlerin yaşam  bulduğu kadim topraklar üzerindeki tarihi mirasın daha iyi tanınması konusunda  önemli bir adım atıldığına işaret ederek "Hem ulusal hem uluslararası anlamda  kaleler şehri olarak bilinen Osmaniye'nin kültür turizmine dahil edilmesini ve  dünyaca tanınan bir yer haline gelmesini istiyoruz. Bu konuda çizeceğimiz yol  haritası konusunda beyin jimnastiği yapma fırsatı bulduk." dedi.

Bakan Yardımcısı Yayman, kadirli ilçesindeki tarihi Ala Cami ve İnce  Memed Kültür Merkezi'ni de ziyaret etti.