Kulağını kesen ressam olarak da hatırlanan Van Gogh'un hangi kulağını kestiği sararmış bir kağıdın üzerindeki not ile çözüldü. Kağıdın üzerinde sadece not yok; Van Gogh'un kesilen kulağının resmi de o kağıda çizilmiş. Van Gogh hangi kulağını kesti? İşte sorunun cevabı...

 
  • Ünlü ressam Vincent van Gogh'un, kesik kulağı konusunda yüz yıldır süren tartışma ve belirsizlik, sararmış küçük bir kağıttaki kulak çizimi sayesinde sona erdi.


    VAN GOGH SAĞ KULAĞINI TAMAMEN KESMİŞ
    Kendisine tıbbi müdahalede bulunan doktor Felix Rey'in çizimine göre Van Gogh'un sağ kulağının neredeyse tamamını kestiği görülüyor. Hollandalı ünlü ressamın sadece sağ kulak memesi kaldı.


    VAN GOGH'UN BİYOGRAFİSİNİ ÇİZEN YAZAR GOGH'UN DOKTORU FELİX İLE GÖRÜŞMÜŞ
    Bu bilgi, "van Gogh'un Kulağı" adlı bir kitap hazırlığında olan İngiliz yazar Bernadette Murphy'nin araştırması sırasında ortaya çıktı. Van Gogh ile ilgili yaygın görüş, kimine göre kulağının sadece bir kısmını, kimilerine göre de sadece kulak memesini kestiği yönündeydi. Yazar Murphy, 1934 yılında ünlü ressamın biyografisini yazan ABD'li yazar Irving Stone'un, van Gogh'a müdahale eden doktor Felix Rey ile görüştüğünü farketti.


    REÇETE KAĞIDINA VAN GOGH'UN KESİK KULAĞINI ÇİZDİ
    Murphy, kesik kulağa ilişkin tüm ayrıntıların yer aldığı sarı kağıt parçasının, 100 yıldır Stone'nin arşivinde olduğunu ortaya çıkardı. Irvin Stone'un, "Kulağındaki yara nasıldı? Çizebilir misiniz?" sorusu üzerine Dr. Rey, bir reçete kağıdına o günün tarihini atarak, kesik kulağı gösteren bir çizim yaptı.


    KESİK KULAK ÇİZİMİNİN YANINDA BİR NOT
    Olayın geçtiği Güney Fransa'da Arles kentinde yaşayan Dr. Felix Rey, yazar Stone'a verdiği kağıda bir de not düştü: "Benden istediğiniz bilgiyi sevinerek veriyorum. Zavallı dostum van Gogh'un hak etttiği şöhreti dile getirmeniz umuduyla..." Doktorun çizdiği resme göre, van Gogh sadece kulak memesi kalana değin tüm kulağını kesti.


    VAN GOGH SAĞ KULAĞINI NEDEN KESTİ
    Vincent van Gogh, Arles kentindeki "Sarı Ev"de Fransız meslektaşı Paul Gaugin ile birlikte birkaç ay boyunca yaşadı. Aralarında geçen tartışma ve Gaugin'in Paris'e dönme kararı üzerine kulağını kesti. Bunu daha sonra "sanatçı saçmalığı" olarak tanımlayacaktı...


    KULAĞINI GAZETEYE SARARAK GENELEVE GÖTÜRDÜ
    23 Aralık 1888'de kulağını keserek gazeteye sardı ve bir genelevde çalışan Rachel adlı kadına getirdi. Daha sonra evine dönen ressam, ertesi günü polis tarafından baygın halde bulundu.


    ARKADAŞLARI KULAĞININ BİR BÖLÜMÜNÜ KESTİĞİNİ SÖYLEMİŞLERDİ
    Polisler, Gaugin ve kardeşi Theo'nun eşinin ifadeleri, van Gogh'un kulağının sadece bir bölümünü kestiği yönündeydi. Basında da, kulağının sadece alt kısmını kestiği bilgisi yer aldı.


    BU ÇİZİM TÜM TARTIŞMALARI SONLANDIRDI
    Amsterdam'daki van Gogh Müzesi araştırmacılarından Luis van Tilborg'a göre, 100 yıl sonra ortaya çıkan Dr. Rey'in çizimi, kesik kulakla ilgili tüm tartışmaları sona erdirecek.


    KULAK ÇİZİMİ SERGİLENECEK
    Yazar Bernadette Murphy'nin elde ettiği belge, Amsterdam'da açılan, "Çılgınlığın Sınırında: Van Gogh ve Hastalıkları" adlı sergide izleyicilere sunulacak. Van Gogh Müzesi'ndeki sergide, Dr. Felix Rey'in van Gogh tarafından yapılan portresi ile büyük olasılıkla ünlü ressamın intihar ettiği silaha ait bir resim de yer alacak.