Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN (Hatay), () - HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Mustafa Yazıcı Konservatuvarı Öğretim Üyesi ve Şef Ukraynalı Valentin Trofımov, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin anlatıldığı 'Çanakkale Operası'nı yazdı. Opera, zaferin 99'uncu yıldönümü olan 18 Mart'ta seslendirilecek.
Daha önce 'Çanakkale Kantatası' yazan Şef Valentin Trofımov, şimdi de tüm dünyaya mal olmuş bir destan olan Çanakkale Zaferi'nin operasını yazdı. İkinci Dünya Savaşı'nın kendisini çok etkilediğini belirten Trofımov, "O savaşta 30 yaşında şehit olan dedemi kaybettim. Savaş hakkında okuldan ailemin anlattıklarından kitaplardan bilgi edindim. Okullara savaşı yaşayan gazi olan yaşlı insanlar gelirler savaşı anlatırlardı. Biz de onlara şiirler okurduk. O zaman okuduğumuz şiirleri ve ezgileri şu an bile hatırlıyorum. O yaşlarda savaşın ve etkisini ne olduğunu her genç gibi ben de anlayamıyordum. Ama şimdi çok sene geçti daha iyi anlayabiliyorum" dedi.
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE İLK DEFA
Türkiye'de her sene 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü'nde Çanakkale Operası yazmayı istediğini, bu isteğini de sonunda hayata geçirdiğini anlatan Trofımov, "Bu sene 14 Ocak'ta bu operayı tamamladım. Dünyada ve Türkiye'de ilk defa Çanakkale Operası Mustafa Kemal Üniversitesi Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı'nda 18 Mart tarihinde seslendirilecek" diye konuştu.
41 KİŞİLİK KADRO SESLENDİRİLECEK
Opera, Çanakkale Zaferi'nin 99'uncu yıldönümü olan 18 Mart'ta MKÜ Mustafa Yazıcı Konservatuarı'nda öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan 41 kişilik bir kadro tarafından seslendirilecek. Zaman darlığı nedeniyle provalar yoğunlaşırken, MKÜ öğrencilerinden Samet Soner Koçak, Çanakkale şehitlerini anmak için kendi içlerinde program yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
"Tüm okuldaki öğrenci arkadaşlarımız ve öğretim elemanı kadromuz ile beraber sırt sırta vererek değişik bir projeye imza attık. Normalde çok büyük tanınmış operaların dahi 2-3 ay çalışarak ortaya koydukları operaları biz bir aydır çalışıyoruz. 18 Mart tarihinde sahnelenecek."
Öğrencilerden Levent Elmas da hiçbir operada bu kadar zor pasajların olmadığını vurgulayarak, "Teknik olarak çok üst seviyede bir opera. Böyle bir projede yer almaktan çok mutluyum" dedi.

UA(OA/AK) (FOTOĞRAFLI)