Mustafa OĞUZ/İZMİR, () - İZMİR’in Alsancak semtinde bir araya gelen sanatçılar, kurulması halinde sanat kıyımına yol açacağını öne sürdükleri Türkiye Sanat Kurumu’na (TÜSAK) 'Carmina Burana' operasından bir bölüm oynayarak ve şiirler okuyarak tepki gösterdi.
Devlet Tiyatrosu, Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) İzmir Şubesi üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulması için yasa tasarısı hazırlanan TÜSAK'a karşı, Alsancak semtinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi önünde bir araya geldi. Sanatçılar ellerinde 'Karanlığa inat yaşasın sanat', 'Halkla Beraber, TÜSAK’A hayır sanata evet', 'Sanat susarsa hayat susar' dövizleri taşıyıp, sloganlar attı. Eyleme destek veren opera sanatçıları, Carmina Burana operasından bir bölüm sergiledi. Çevrede toplanan ve eyleme destek veren İzmirliler, sanatçıları ilgiyle izledi. Eyleme katılan sanatçılar şiir de okudu.
'TÜSAK BİR SANAT KIYIMIDIR'
Basın açıklaması yapan TOBAV İzmir Şube Başkanı Hale Gökalp Sezer, TÜSAK’ın bir sanat kıyımı olduğunu, kültür ve sanatın tüm yurt sathında, ucuz, nitelikli ve halk yararına ulaşmasını sağlayan kurumların kapatılmasının vahim sonuçlara neden olacağını söyledi. Sezer, “Opera, bale, senfoni gibi sanat dallarını belirli merkezlere sıkıştıracak, halkımızın ulaşmasını engelleyecek, bu dallar içine eğitim yapan kurumların giderek kapanmasına yol açacak, sanatı endüstriyel bir meta haline dönüştürecek bu tasarının öteki adı, tam bir sanat kıyımıdır. İşte bu nedenlerla TÜSAK, sanat emekçilerinin gözünde yok hükmündedir. Acilen gündemden düşürülmeli, kurumlarımızın özgürlük ve özerkliğini sağlamlıştıracak ve siyasal iktidarların elinde oyuncağa dönüştürmeyecek önlemler alınmalıdır. Sanatın ve sanat emekçilerinin önündeki her türlü engel, yasaklama, tehdit ve dayatmalar sona ermelidir” dedi.
Sanatçıların eylemine, İzmir Aydın ve Sanatçılar Platformu adına Türkiye Yazarlar Sendikası Ege Temsilcisi Namık Kuyumcu da destek verdi.

MO (AÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)