Metin ÖZDEMİR/POLATLI (Ankara), () - SAKARYA Meydan Muharebesi'nde düşmanın durdurulduğu Ankara'nın Polatlı İlçesi'nde 6 Ağustos 2008 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve devletin üst düzey yöneticileri tarafından açılışı yapılan 32 metre yüksekliğindeki 'Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı'nın savaşı tasvir eden rölyefleri kayboldu, demirleri söküldü, heykelin de parçaları dökülmeye başladı.
Aynı tarihte ve aynı bölgede temeli atılan Sakarya Savaşı Panoramik Müzesi de 6 yıl içerisinde beton yığını halinde kaldı. Bir dönem savaşın en çetin geçtiği yer olarak bilinen Kartal Tepe böylece sahipsiz kaldı. Koç Holding ve TÜPRAŞ sponsorluğunda Azeri heykeltıraş Prof.Dr. Sait Rüstem tarafından beton üzerine bakır kaplama olarak 8 ayda inşa edilen Mehmetçik Anıtı'nın yüksekliği 22 metre, kaidesi de 10 metre büyüklüğünde. Heykelin kaide kısmı savaş dönemine ait malzemelerin sergileneceği bir yer olarak düzenlenmişti.
DEVLETİN ÜST DÜZEYİ AÇILIŞINI YAPTI
Türkiye'nin en büyük Mehmetçik Anıtı olarak 6 Ağustos 2008 tarihinde açılışı yapılan programa, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile üst düzey sivil askeri erkan katılmıştı. Sakarya Savaşı Zaferi'nin kahramanlarına ithafen yapılan anıtın parça parça dökülmesi ise utanç verici bir durum olarak nitelendirildi.
RÖLYEFLER KAYIP, HEYKEL DÖKÜLÜYOR
Polatlı İlçesi'nin Eskişehir yönüne doğru 6 kilometre uzaklıktaki Kartal Tepe'deki  heykel, ünlü heykeltıraş Prof. Dr. Sait Rüstem tarafından 8 ayda yapıldı. Heykelin kaidesini çepeçevre saran profil demir üzerine monte edilen Sakarya Savaşı'nı anlatan rölyefler vardı. Ancak bu rölyefler şu anda yerinde yok. Rölyefleri tutan profil demirlerin hepsi de sökülerek çevreye saçıldı. Kaidenin taşları dökülürken, duvarlarına spreyle çeşitli yazılar yazıldı. Sergi salonu olarak düşünülen kaidenin alt tarafı ise demir parmaklıklarla örülürken terkedilmiş durumda. Heykelin kaidesinin üstünde görünen parçanın, heykelden koptu. Uzmanlar heykelin parçalar halinde dökülebileceğini ifade etti.
PANORAMİK MÜZEDEN SES YOK
Anıt yanında yine Kartal Tepe'de 6 Ağustos 2008 tarihinde, temeli dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından atılan Sakarya Savaşı Panorama Müzesi'nin de kaba inşaatı tamamlanıp, öylece bırakıldı. TCDD Vakfı sponsorluğunda yapılan müzede, savaşın resmedileceği sanatsal yapının ihalesi ise şikayet üzerine yargıya yansıdığı belirtildi. Yargı sürecinin devam etmesi nedeniyle Panorama Müzesi'nin yapılamadığı öne sürüldü.

FOTOĞRAFLI