BOLU'da halk kahramanı Köroğlu'nu dünyaya tanıtmak için 12 ülkeden akademisyenler bir araya geldi. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Köroğlu'nu dünya markası yapacaklarını belirterek, "Robin Hood ezilenlerin yanında olmuş, ezenlere karşı mücadele vermiş. Ama Köroğlu çok farklı bir fenomen. Köroğlu hem ezilenin yanında durup ezene karşı dik durabilmiş, hem de sazıyla sözüyle kültürel aktivitesi olan bir kahraman. Köroğlu'nun UNESCO Kültürel Miras listesine alınmasını sağlayacağız" dedi.
17'nci yüzyılda Bolu'da yaşayan ve babasının gözlerine Bolu beyi tarafından mil çekilerek cezalandırılmasının ardından zulme karşı ayaklanarak halkın hakkını korumasıyla destansı bir kahraman haline gelen Köroğlu'nun bütün dünyaya tanıtılması için Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi işbirliğiyle 'Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali' düzenlendi. Köroğlu'nun anlatılacağı ve üç gün sürecek Bolu Halk Kültürü ve Köroğlu Sempozyumu'nun açılışı Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kültür Merkezi'nde yapıldı. Sempozyuma, Bolu Belediye Başkanı Ak Parti'li Alaaddin Yılmaz, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva'nın yanı sıra Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Makedonya, Dağıstan, Kosova, Mısır, Başkurdistan, Irak, Gürcistan ve Bulgaristan'dan akademisyenler katıldı.
KÖROĞLU'NU, ROBİN HOOD'A BENZETEBİLİRİZ
Köroğlu'nun bir halk kahramanı olduğunu belirten Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi ve Türk Dili Bölüm Başkanı Doç.Dr. Erol Öztürk, "Festival kapsamında yurt içinden ve yurt dışından gelen katılımcılar yaklaşık 79 bildirim sunacaklar. Köroğlu ile ilgili bilinmeyen yönlerine ışık tutulacak. Köroğlu dünyanın tanıdığı bir kahraman. Özellikle Türk cumhuriyetlerinde ve komşu ülkelerde çok bilinen bir halk kahramanı Köroğlu. Efsanevi bir kişilik. Bunu İngilizler'in bir Robin Hood'una benzetebiliriz. Bu önemli kişiliğin Bolu'da olması bu kent için önemli bir katkıdır. Bizim istediğimiz halk kahramanı Köroğlu'nu bir marka haline getirmek" diye konuştu.
BU KADAR ZENGİN KARAKTERİ DÜNYAYA TANITAMAMIŞIZ
Köroğlu sayesinde Türk cumhuriyetleriyle dostluk köprüleri kuracaklarını vurgulayan Başkan Alaaddin Yılmaz ise, "Köroğlu vasıtasıyla Bolu'yu markalaştıracağız ve Türk dünyasını kucaklaştıracağız. Köroğlu'nu da dünya markası yapacağız. Robin Hood tüm dünyada herkes tarafından bilinen bir karakter. Ne yapmış, ezilenlerin yanında olmuş, ezenlere karşı mücadele vermiş. Ama Köroğlu çok farklı bir fenomen. Köroğlu hem ezilenin yanında durup ezene karşı dik durabilmiş, hem de sazıyla sözüyle kültürel aktivitesi olan bir kahraman. Böyle olunca da Köroğlu çok daha zengin. Bu kadar zengin bir karakteri biz dünyaya tanıtamamışız. Köroğlu'nun UNESCO Kültürel Miras listesine alınmasını sağlayacağız" dedi.
25 METRE YÜKSEKLİĞİNDE DEV HEYKELİ YAPILACAK
Yılmaz, Köroğlu'nun geçtiği diyarlardaki Türk cumhuriyetleriyle kardeşlik köprüleri kurulacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bolu, Türk cumhuriyetlerinden bakanların, başbakanların ve cumhurbaşkanlarının geleceği, zirvelerin yapılacağı bir platform haline gelecek. Bolu ile Türk dünyası bütünleşecek. UNESCO ile görüşmelerimiz oldu. Şu an Köroğlu Festivali'nde UNESCO'nun amblemini kullanma izini aldık. Türk dünyasından gelen büyükelçilerle de yaptığımız görüşmelerle de ortak hareket etme kararı aldık. Bunların hepsi adım adım gerçekleşecek. Büyük bir parkta Köroğlu'nun dev bir heykelini yaptıracağız. 25 metre yüksekliğinde bir heykel olacak ve altında da müze ve araştırma merkezi olacak. Köroğlu ile ilgili üniversitelerin yaptığı tüm çalışmalar orada olacak."
AZERBAYCAN MİLLETVEKİLİNDEN KÖROĞLU'NA ÖVGÜ
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ise Köroğlu'ndan övgü dolu sözlerle bahsederek, "Köroğlu bizim ortak değerimiz. Bunlar bizleri birleştiren değerler. Geleceğe sağlam yürümemizi sağlayacaklar. Köroğlu milletin ruhunun gıdalandığı bir destan. Köroğlu bu milletin ruhudur. O bir kahramanlık ruhudur. Azerbaycan'da Köroğlu'nun kahramanlık destanı her zaman önemli oldu. Azerbaycan'da da Köroğlu'nun güzel bir anıtı var" diye konuştu.