ÇANAKKALE merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içerisindeki 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Troia Antik Kenti'nde kazı çalışmaları, ilk kez bir Türk üniversitesi ve Türk arkeoloğa emanet edildi. Kazılar 2014 yılından itibaren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Rüstem Aslan başkanlığında yürütülecek.
Müze yapımının başladığı Troia Antik Kenti için ÇOMÜ Rektörlüğü'nün 2012 yılı Aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yaptığı başvuru kabul edildi. ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Rüstem Aslan'ın talip olduğu Troia kazıları için yaptığı başvuru bu yıl Ekim ayı sonunda kabul edildi. Böylece 150 yıldır kazılan Troia bir Türk üniversitesine ve Türk arkeoloğuna emanet edilmiş oldu.
2014 HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI
Troia Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Rüstem Aslan, Bakanlar Kurulu Kararı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle Troia Antik Kenti’ndeki çalışmaları Kasım ayında başlattı. Aralık ayına kadar devam eden çalışmalar Çanakkale Arkeoloji Müzesi'nin denetiminde gerçekleştiriliyor. Frank Calvert'in 1863 yılındaki ilk kazısından itibaren 150 yıldır kazılan Troia Antik Kenti'nde, Troia ören yeri Troia Müzesi sürecine hazırlanarak 2014 yılı çalışmaları planlandı. Bu kapsamda, ziyaretçi yollarındaki bilgilendirme sistemi yeniden düzenlendi ve kısmen yenilendi. Ayrıca ören yerinde doğal koşullar sonucu oluşan bazı tahribatlar da giderilerek, kalıntılar büyük oranda temizlendi. Ören yerindeki bazı kritik noktalarda ise koruma önlemleri alındı. Bununla birlikte 2014 yılı çalışmaları için yeni kazı evi hazırlıkları da tamamlandı.
KAZILAR ULUSLAR ARASI BİR EKİPLE SÜRECEK
Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç.Dr.Rüstem Aslan, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği yarışmada birinci olan Troia Müzesi Projesi'nin yapımına başlandığını belirterek, "Yetkililer müzenin 2015'e kadar açılmasının planlandığını belirtiyor. Hiç kuşkusuz Troia Müzesi'nin Çanakkale ve Türkiye turizmine önemli katkıları olacak. Buna paralel olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ören yeri çevre düzenleme çalışmaları da bitirilmek üzere. Böylesi önemli bir süreçte ÇOMÜ, Troia kazı çalışmalarına talip oldu. Troia kazıları ÇOMÜ adına 2014 yılı ve sonrasında geniş katılımlı uluslararası bir ekiple devam edecek" dedi.
150 YILDIR KAZILIYOR
1998 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Truva Antik Kenti'nde 150 yılda 5 ayrı arkeolog kazı yaptı. İlk olarak 1863 yılında İngiliz arkeolog Frank Calvert’in kazılarında, Hisarlık Tepe'yi arkeolojik olarak keşfettiği bildirildi. 1870- 1890 yılları arasında yaptığı kazılarla Alman arkeolog Heinrich Schliemann da kişisel olarak sürdürdüğü kazılarda çıkan hazine buluntularını 1873 yılında kaçırdı ve 1890'a kadar kazmaya devam etti. 1932-1938 yıllarında Amerikalı arkeolog Carl William Blegen Cincinetti Üniversitesi adına yaptığı çalışmalarla Truva modern arkeolojinin en önemli yeri oldu. Alman Tübingen Üniversitesi adına 1988- 2005 yılları arasındaki yeni dönem kazılarını gerçekleştiren Alman arkeolog Manfred Osman Korfmann, Truva'nın arkeolojik anlamda bir Anadolu kenti olduğunu ispatladı. Korfmann ölünce yerine Tübingen Üniversitesi adına Alman arkeolog Prof. Dr. Ernst Pernicka devam etti. Ancak, Almanlar geçtiğimiz yılki çalışmaların ardından finans sıkıntısı nedeniyle Truva Antik Kenti'ni kazmaktan kendi istekleriyle vazgeçti.