Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, () - DENİZLİ'nin Buldan İlçesi sınırlarında bulunan Tripolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında 163 santimetre boyunca erkek heykeli ve figürlü freskler gün yüzüne çıkarıldı. Bel kısmından kırılan erkek heykelinin başını henüz bulamadıklarını söyleyen Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman, çalışmaların antik kentin dört noktasında sürdüğünü belirtti.
Buldan'da bulunan Tripolis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları Ege Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman başkanlığında sürüyor. Yenicekent Mahallesi sınırlarında bulunan ve kazı çalışmalarının 2012 yılında başladığı Tripolis Antik Kenti'ni Vali Abdülkadir Demir, Buldan Kaymakamı Hacı Uzkuç ile birlikte ziyaret ederek kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bu yıl kazı çalışmalarına Haziran ayında başladıklarını ve 8 arkeolog, bir restoratör, 25 işçi, bir vinç operatörü ile 12 öğrenciyle çalışmaları sürdürdüklerini belirten Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman, son kazılarda 163 santimetre yüksekliğinde başı olmayan erkek heykeli ile figürlü kompozisyondan oluşan freski gün yüzüne çıkardıklarını söyledi.
'Kemerli Yapı'nın kuzeyinde bulunan tonozlu yapıda gerçekleştirdikleri kazılarda doğu duvarı üzerinde figürlü kompozisyondan oluşan freski ortaya çıkardıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Duman, "12 metre uzunluğunda 565 santimetre genişliğindeki tonozlu yapının doğu duvarı üzerinde figürlü kompozisyondan oluşan fresk bulduk. Fresk üzerinde iki pano ve panolar içiresinde de çok renkli yapılmış dört portre resmedilmiş. Fresklerden yola çıkarak buranın mezar odası olduğunu düşünüyoruz. İkinci ara sokak çalışmalarımızda ise doğu portiğine ait 4 metre yükseklikteki iki sütun ve başlıklarını gün yüzüne çıkardık. Burada sütunların arasında 163 santimetre yüksekliğinde mermer erkek heykeli bulduk. Bel kısmından kırılmış olan heykelin baş kısmını bulamadık. Ancak başka bir heykele ait baş bulduk. Bulgularımızla caddenin belli aralıklarla heykellerle süslü olduğunu tahmin ediyoruz. Çıkarılan eserleri belgeledikten sonra kazı evine taşıyacağız" dedi.
Kazı çalışmalarında çıkarılan eserleri inceleyen Vali Abdülkadir Demir, Tripolis Antik Kenti'ne her gelişinde çalışmalarda ciddi ilerlemelere şahit olduğunu, çıkarılan eserlerin eşsiz güzellik ve değerde olduğunu belirtti. Çalışmalarda ödenek sorunu olmadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Demir, Tripolis'in gün yüzüne çıkarılmasıyla Denizli'nin kültür turizmi için önemli bir değere daha sahip olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI