DENİZLİ Hükümet Konağı çevresinde yapılan düzenlemeler gereği, yıkılan Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi bahçesindeki her biri 75 yıllık dört taş binanın da müze yapılmak üzere yıkılacak olması tepkilere neden oldu. Taş atölye binalarının Cumhuriyetin ilk dönemlerinin en önemli tanıkları olduğunu söyleyen Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, “Taş binalara karşı taş kalpli olunmasın” dedi.
Denizli’de Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi önceki yıl yıkıldı, yanındaki araziye Hükümet Konağı yapıldı. Denizli Belediye Meclisi, yıkılan meslek lisesinin bahçesinde bulunan ve geçmişte atölye olarak kullanılan 4 taş binanın da yıkılıp, yerine kent müzesinin yapılmasını uygun gördü. Denizli Valiliği ile Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Arkeoloji Müzesi yaptırmak için 15 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Denizli Valiliği ile protokol imzaladı. Müzenin, yıkılan Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi’nin yerine yapılması uygun görüldü. Bu arada, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü, 75 yıllık taş binaların korunması gereken tarihi eser niteliğinde olmadığı yönde görüş bildirdi. Bunun üzerine, binaların yıkılıp yerine arkeoloji müzesinin yapılmasına karar verildi.
TAŞ BİNALAR YIKILMASIN
Taş binaların yıkılacak olması tepkilere neden oldu. Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği, Denizli Barosu, Tabip Odası, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği, Denizli Genç Sanayici ve İşadamları Derneği, Denizli İnşaat Malzemesi Satıcısı ve İşadamları Derneği, Denizli Lisesi Mezunları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kent Müzesi Girişimcileri Derneği, Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği, Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği, ODTÜ Mezunları Derneği Denizli Şubesi ile bazı siyasi partilerin temsilcileri yıkılacak binaların önünde yaptıkları ortak basın açıklamasıyla tepkilerini dile getirdi.
Grup adına açıklama yapan Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, “Bu kente arkeoloji müzesi kazandıracak olan Ahmet Nazif Zorlu’ya maddi ve manevi özverilerinden ötürü teşekkür ediyoruz. Ancak, yeni yapılacak olan müze, taş binalar korunarak da yapılabilir. Burada Denizli’nin geçmişi var. 75 yıllık Cumhuriyet yapıları var. Valilik ve belediyenin de bu gerçekleri dikkate almasını bekliyoruz. Taş binalara karşı taş kalpli olunmasın. Bu binaların yıkılmaması için demokratik tepkimizi her platformda dile getireceğiz. Hiçbir Denizlili taş binaların yıkılmasını istemiyor. Ahmet Nazif Zorlu ile yerel yöneticilerin yıktıkları değil, yaptıkları eserlerle anılmak isteneceklerini tahmin ediyoruz. Mevcut taş binaların depreme dayanıklı olduğu belirlendi. Korunması gereken bu değerleri Denizli olarak korumalıyız. Yıka yıka zaten yakın tarihimize ait eserimiz kalmadı” dedi.