SİVAS Belediyesi tarafından yürütülen 'Kale projesi' kapsamında yapılan yeraltı radar taramasında, tünellere ve kale suru olduğu düşünülen çeşitli yapı kalıntılarına rastlandı. Sivas Belediye Başkanı BBP'li Doğan Ürgüp, "Proje sona erdiğinde kale alanını Türk tarihine kazandırmış olacağız" dedi.
Sivas Belediyesi tarafından 2011 yılında başlatılan 'Kale Projesi' kapsamında kamulaştırma çalışmaları yapılarak, tarihi Sivas Kalesi'nin etrafındaki eski evlerin büyük çoğunluğu yıkıldı. Daha sonra kale ve çevresinde yeraltı radar taraması yapıldı. Yapılan bu araştırmada yerin 12 metre altında görüntülendi. Çalışmalar sonucunda kale ve çevresinde 45-60 metre uzunluğunda tüneller, 3 metre genişliğinde ve 5 metre boyunda boşluklar ile süreklilik gösteren duvar ve yapı kalıntılarına rastlandı. Hititler, Romalılar, Selçuklu ve Osmanlı devletlerine ev sahipliği yapan Sivas Kalesi'nde yapılacak arkeolojik çalışmalar sonrasında tarihi kalıntıların hangi döneme ait olduğu belirlenecek.
"SİVAS KALESİ'Nİ TÜRK TARİHİNE KAZANDIRACAĞIZ"
Proje kapsamında, tarihi Sivas Kalesi'nin doğal halinin ortaya çıkarılacağını belirten Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, şöyle dedi:
"Başlamış bulunduğumuz projede, kalenin üzerine sonradan yapılan bu eski binaları kamulaştırma yöntemi ile ortadan kaldırarak, kalenin doğal halini ortaya çıkarmaya gayret gösteriyoruz. Yapmış olduğumuz bir yer altı çalışmasında o bölgenin haritası çıkarıldı. Onunla ilgili resmi rapor elimizde. Belediye başkanlığı görevini devam ettirdiğimiz takdirde işin ilgili taraflarıyla birlikte bu kale alanını Sivas tarihine, Sivas tarihinin ötesinde Türk tarihine, Türk-İslam tarihine kazandırmış olacağız. Kalenin etrafını tamamen açarak tabii halinin ortaya çıkarılması, buradaki bulguların tamamıyla ortaya çıkarılması şekliyle bu çalışmayı sürdürmeyi planlıyoruz. Bu çalışmaya 2011 yılında başladık. 2020 yılında bitirmeyi hedefliyoruz."
634 YILLIK MEZAR TAŞI BULUNDU
Kale çevresinde yapılan kamulaştırma çalışmaları sırasında yıkılan bir evin altından mezar taşı çıktı. Taşın ön yüzünde Farsça dilinde, 'Tabe Seraha' yazdığı, arka yüzünde ise güneşi simgeleyen şekiller bulunduğu belirtildi. Taş üzerindeki Farsça ifadede, 'Allah'ım bu kabirde yatan kadının toprağını latif etsin' yazdığı bildirildi. Ayrıca taşın ön yüzünde '782 yılının Şaban ayı' yazdığı belirlendi. 
Belediye Başkanı Ürgüp, kamulaştırılan evlerin yıkımı ve çevresinin düzenlemesi sırasında ortaya çıkarılan taşın 1380 yıllarına ait olduğu uzmanlar tarafından üzerindeki yazılar okunarak tespit edildi. Ürgüp, şöyle dedi:
"Üzerinde Farsça bir yazı bulunmaktadır. Neden o bölgede olduğunu henüz tespit edebilmiş değiliz. Ama bir takım yazılı kaynaklardan bildiğimize göre bu alanda sarnıçlar, dehlizler, koridorlar, kale surları ve bir takım büyüklerin kabirlerinin bulunduğuna dair bilgiler var. Bu taşın böyle bir taş olduğunu düşünüyoruz. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde resmi dilin Farsça olması nedeniyle taşın üzerindeki yazıların Farsça olduğu söyleniyor. Dolayısıyla 14'üncü yüzyıla ait olan bu taş önemli bir bulgudur. O bölgede kurul kararı ile bu araştırmalar sürdürülmektedir."