YOZGAT Valisi Abdülkadir Yazıcı, Saraykent İlçesi'nde tarihi İpek Yolu üzerindeki Selçuklular'dan kalma hamamı bulunan tek kervansaray olarak bilinen Çinçinli Han'ın yer aldığı bölgede incelemelerde bulundu. Yazıcı, il genelinde tarihi yapılarlarla içiçe birden fazla jeotermal kaynakların bulunduğunu belirtirken, bunların turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.
Vali Abdülkadir Yazıcı, Kaymakam Ali Öner, Belediye Başkanı Ahmet Öcal, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muammer Yanık ile birlikte Saraykent ilçesindeki jeotermal kaynağın bulunduğu sahada incelemelerde bulundu. Aynı bölgede yer alan büyük bölümü yıkık Çinçinli Sultan Han kalıntılarını da gezen Vali Yazıcı, Yozgat'ın jeotermal kaynaklar bakımından oldukça zengin bir il olduğunu anımsattı. Bölgede bulunan jeotermal kaynağı değerlendirmek istediklerini kaydeden Vali Yazıcı, "Yerköy ve Sorgun'da bu konuda önemli mesafeler aldık. İlimiz ve ilçelerimizin tarihi ve doğal güzelliklerinin iç ve dış turizme açılması için yoğun gayreti içindeyiz" dedi.
Saraykent İlçesi'nden geçmekte olan tarihi İpek Yolu üzerindeki jeotermal kaynağın hemen yanı başında bulunan tarihi Çinçinli Sultan Han'ın kalıntılarının ormanlık alanın eteklerinde olmasının da turizm açısından önemli avantaj olduğuna dikkat çeken Vali Yazıcı, bölgenin bir an önce turizme kazandırılmasına yönelik çalışma yapılmasını istedi.
İPEK YOLU PROJESİ
Yozgat Valiliği, 2009 yılında tarihi İpek Yolu'nun Yozgat'tan geçen bölümünün turizme kazandırılması amacıyla proje hazırlatmıştı. Sponsor bulunamaması nedeniyle uygulamaya konulamayan projeye danışmanlık yapan Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hakkı Acun hazırladığı raporunda, Selçuklu döneminde Anadolu'yu boydan boya bağlayan İpek Yolu üzerinde önemli tarihi han ve kervansarayların bulunduğuna yer verdi. İpek Yolunun Yozgat'tan geçen bölümlerinde 4 ayrı han ve kervansarayın bulunduğunun altını çizen Acun, hazırlanan 'İpek Yolu Projesi' kapsamında, bu han ve kervansarayların önce ortaya çıkartılıp, daha sonra da restore edilerek gelecek nesillere aktarılmasının planlandığını bildirdi.
HAMAMI BULUNAN TEK KERVANSARAY
Prof. Dr. Acun, Türkiye'de Selçuklu dönemine ait 300-400'e yakın kervansarayın bulunduğunu, Yozgat'ın Saraykent İlçesi'ndeki Çinçinli Sultan Han ve Kesik Köprü kervansaraylarının, doğuyu batıya, güneyi kuzeye birleştiren köşede, İpek Yolu'nun kolları üzerinde olmasının, bu kervansarayların önemini arttırdığının altını çizdi. Acun, Türkiye'de bulunan tüm kervansaraylar içerisinde hamamı bulunan tek kervansarayın  1239 tarihinde yapılan Saraykent'teki Çinçinli Han olduğuna da değinerek, kervansarayın klasik planlı olduğunu, hem kapalı avlusunun hem de kışlık kısmıyla ahır kısmının bulunduğunu, çoğu kervansarayın klasik planlı olmayıp, ya yazlık ya da kışlık bölümlerden oluştuğuna dikkat çekti.

HG(AY/SS) (FOTOĞRAFLI)