Gürkay GÜNDOĞAN/ ZONGULDAK,() - ZONGULDAK'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Kadıoğlu Köyü'ndeki kazıda Roma dönemine ait 3 odalı villa tipi yerleşim yeri çıkan 8 bin 471 metrekarelik 5 hisseli arazi için mahkeme, toplam 474 bin 104 lira kamulaştırma bedeli belirledi. 6 yıl önce bahçesindeki serayı güçlendirirken bulduğu mozaikle başlayan kazı sonucu eşi ve iki oğlunun üzerine kayıtlı 3 katlı evini ve 2 bin 160 metrekarelik araziyi 254 bin 104 lira karşılığında kaybeden Nizamettin Oral, karara tepki gösterdi.
Köyde tarımla uğraşan 6 çocuk babası 70 yaşındaki emekli Nizamettin Oral, Haziran 2008'de bahçesindeki serayı güçlendirmek için kazı yaparken, tarihi mozaiklere rastladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayıyla bahçede Ereğli Müze Müdürlüğü tarafından kazı çalışması başlatıldı. Çalışmalar sonunda bir erkeğin kadını hançerleme sahnesi yer alan tarihi mozaiğin yanı sıra, geometrik desenli mozaik, çeşitli hayvan mücadeleleri, av sahneleri, erosların dansı ve balık avı sahnelerinin yer aldığı villa rustika olarak adlandırılan 3 odalı çiftlik evi ortaya çıkarıldı.
İL ÖZEL İDARESİ MAHKEMEYE BAŞVURDU
M.S. 3 ve 4'üncü yüzyıllara ait villa tipi yerleşim yerindeki çalışamların geçen yıl tamamlanması üzerine 8 bin 471 metrekarelik arazi, 'Arkelojik SİT alanı' ilan edilerek kamulaştırılma çalışmalarına başlandı. İl Özel İdaresi, tapuda Nizamettin Oral'ın iki oğlunun üzerine olan 3 katlı evinin de içinde olduğu arazisi için 173 bin, eşinin üzerine olan bölüm için 36 bin, akrabaları Hidayet ve Gülbahar Oral'ın arazileri için ise 157 bin lira olmak üzere toplam 366 bin lira kamulaştırma bedeli belirledi.
KAMULAŞTIRMA BEDELİ 474 BİN 104 LİRA 
Ancak hak sahipleri söz konusu bedeli az buldu. Bunun üzerine İl Özel İdaresi, Çaycuma 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, söz konusu arazinin İl Özel İdaresi adına tapuya kaydının yapılmasına karar verirken, hak sahiplerinden Nizamettin Oral'ın iki oğluna toplam 199 bin 104, eşine 55 bin, akrabaları Hidayet ve Gülbahar Oral'a ise toplam 220 bin lira kamulaştırma bedeli ödenmesini kararlaştırdı.
'HAYATIM MAHVOLDU'
6 yıl önce serayı güçlendirirken bulduğu mozaikle başlayan kazıda eyi ve iki oğluyla oturdukları 3 katlı evi ve 2 bin 160 metrekarelik araziyi kaybeden Nizamettin Oral, mahkemenin kararına tepki gösterdi. Kamulaştırma bedelinin çok az olduğunu belirten Nizamettin Oral, şöyle konuştu:
"Devlet, 'hadi pılınızı pırtınızı toplayın' dediği zaman evden çıkacağız. Hazırlık yapıyoruz. Artık çocuklarım ev alabilmek için bankadan kredi çekecek. Çünkü bu parayla ne ev alabilirler, ne başka bir şey. Böyle olacağını bilseydim param parça yapardım onu. Böyle adalet tanımıyorum. Hayatım mahvoldu. Ben nerede yatacağım? Çok ayıp ediyor devletimiz. Ben perişanım. Bundan sonra bakım evine mi gideceğim? Çocuklarım da almazsa ne olacak halim. Ben çocuklarıma verdim orayı. Eşim 6 yıldır bahçeyi yapamıyor. O da perişan halde."
Kamulaştırma işlemlerinin ardından söz konusu villada restorasyon çalışması yapılacağı ve daha sonra turizme açılacağı belirtildi.

FOTOĞRAFLI