SAKARYA'nın reklam filmlerinin çekildiği 'Sakin şehir' Taraklı İlçesi'nde her biri 100-150 yıllık olan kerpiç evler ve tarihi yapılar, turizm amaçlı kullanılmak için restore ediliyor.
Sakarya'nın en eski yerleşim bölgesi olan Taraklı'da 3 yıl önce 'Mümkünlü Kasabası' adıyla çekilen bir reklam filmi ilçeye olan ilgiye arttırdı. İlçeye ayrıca 'Sakin Şehir' ünvanı verilmesinden sonra buraya her hafta turlar düzenlenmeye başlandı. Eski konak ve evler de ziyaretçilerin akınına uğradı. Buradaki ilginin giderek artması üzerine, bazıları yıkılmaya yüz tutmuş 100-150 yıllık, Osmanlı mimarisi ile yapılmış kerpiç evler, çeşitli üniversitelerin mimarlık fakültesi öğretim görevlisi ve öğrencilerinin hazırladığı restorasyon projelerinin hayata geçirilmesiyle yenilenmeye başlandı. Restorasyon ekibinde yer alan Taraklılı İsmail Topuz kerpiç evlerin restore edilerek geleceğe taşındığını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Kaymakamlık ve ÇEKÜL Vakfı ile TOKİ'nin desteklediği restorasyon çalışma kapsamında, geçmişi geleceğe taşımaya katkı sağladıklarını ifade eden Topuz, şunları kaydetti:
"Taraklı’daki restorasyon çalışmalarını bir yandan devam ettirirken diğer yandan da Bilecik'in Osmaneli İlçesi'nde de restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Ustalarımızın tamamı Taraklılı ustalar. Biz burada on kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Şu ana kadar birçok evin restorasyonunu tamamladık. İki evin restorasyonu devam ederken restorasyonu yapılacak üç ev ile daha anlaşma sağladık. Yaptığımız restorasyon çalışmalarından çok memnun kalıyorlar. Yaptığımız işleri iyi planlama yaparak tamamlıyoruz. Diğer yandan, ekibimizi daha da genişletmek istiyoruz. Bizimle çalışmak isteyen ustalarımıza kapımız açıktır."
Taraklı’daki kerpiç evlerin restorasyonunda çalışan Bayram Canbazoğlu da killi topraktan imal ettikleri kerpiçlerin inşaatta kullanılan ağaçları uzun yıllar koruduğunu ifade ederek, kerpiçten yapılmış evlerde yaşayan insanların rutubet olmadığından daha uzun ömürlü olduğunu söyledi.
Taraklı'da tescilli yaklaşık 100 tarihi ev bulunuyor ve restore edilen bu evler pansiyon olarak kullanılıyor.