Sevgi kuramının kurucusu Psikanalist Erich Fromm a göre, 'aşk' enerji demektir ve tamamiyle hormonsal bir şeydir..

Bilimdeyse aşkın ve sevginin hormonlarla ilgili olduğu kanıtlanmıştır; mutluluk hormonu, cinsellik hormonu, stres hormonu ve birden çok hormonun rol aldığı tamamiyle fizyolojik durumdan bahsedilmektedir. Bilimde aşk, psikolojide aşk, biyolojide aşk, sosyolojide aşk yüzyıllarca yorumlanmış ve tartışılmıştır. 
Ve kültürde aşk ..
Kültürlerde aşk nasıl yorumlanmıştır?
Asya kültüründe aşk, Ortadoğu'da aşk, Amerika'da aşk kavramları o kadar muhtelif, o kadar kalburüstüdür ki o denli derin bir mevzudur...
Örneğin Japonya'da aşk denilince Budizm'in etkileri görülürken, Fars Edebiyatı'nda Rumi'nin, Sadi'nin, Antik Yunan'da tanrıların/tanrıçaların ağırlığını kolayca hissedebiliriz.
Nicesini de sıralayabiliriz; Aztekler'de Tlazolteoltl, Kenanlı'da Qetesh, Keltler'de Aine, Çin'de Yue-Lao, Mezopotamya'da Inanna, Germenler'De Freya, Mısır'da Bastet, Roma'da Venüs, Yunanlılar'da Afrodit vb...
Dünya tarihinde 'aşk' denilindiğinde ilk akla gelebileceklerdir belki de.
Tarihte birçok uygarlığın sahiplendiği efsane aşklar ve hikayelerini dinlediğimizde 'Sevgililer Günü' ifadesinin ne kadar yetersiz kaldığını ve bir Şubat'ın Sevgiler Günü'ne yetemeyeceğini hissedeceğiz.


Günümüz atlasına baktığımızdaysa, oryantalist Uzakdoğu'nın aşka karşı duruşunu izlemek biraz ilginç biraz mistik fakat çok duygusal gelmeyecektir.

Örneğin Japonya'daki duruma baktığımızda, eğlenceli bir fenomen karşımıza çıkmakta.. 
14 Şubat Sevgililer Günü Japonya'da da çok değerli bir gün olarak anılır ve hazırlanılır. Japon kadınlar, evlerinde hazırladıkları yahut özellikler eklettirdikleri bir çikolata aranjmanı hazırlatırlar ve böylece erkeklere çikolata verme geleneğini de devam ettirmiş olurlar. Bu geleneğin içeriği aynı kalsa da listeyi uzatırlar; iş arkadaşlarına verilecek çikolata, aile üyelerine hazırlanan çikolata, arkadaşlar arasındaki çikolata alışverişi olarak sıralanır.
İş arkadaşlarına giri-choco, sevgiliye honmei-choco, arkadaşlara tomo-choco ;)
Bu çikolatalara yapılan harcamalar o kadar önemli hale gelir ki, neredeyse maaşlarının üçte ikisi hediye çikolataların payına ayrılır. Japonya'da çikolata satışlarındaki patlamaysa 14 Şubat sabahı oluşan kuyruklardan çok rahat izlenebilir. 
Japon kadınlar için bir nevi çileye dönen 14 Şubat günü, sadece kadınların derdi olmakla beraber, Japon erkekler hediyelerini beklemekle yetinir.
Sonra ?
Onlar da 14 Mart 'Beyaz Gün' olarak anılan özel günde beyazlar içine sardıkları hediyeleriyle 14 Şubat'ın rövanşını almış olurlar.
14 Şubat'ta çikolatalarını alan bir Japon erkeği, 14 Mart günü hediyesiyle karşılığını vermiyorsa, alenen ilişkiyi reddetmiş sayılır ve böylelikle Japon Hanımın 14 Şubat'ı 
hâk ile yeksan olur. 
Japon usülü bu Sevgiler Günü biraz tuhaf gelse de aslında 50 yıldır böyle devam ediyor. 
Alfabeleri gibi, giyim kuşamları gibi, özel gün ritüelleri de münhasıran farklıdır. 
........................................ ..................... ...........................................................  



SenemERSAHIN