Gülhan DEMİRCİ/MERSİN, () - GELENEKSEL sema ayinini klasik batı müziğiyle buluşturduğu 'Senfonik Sema' gösterisiyle dikkat çeken besteci ve orkestra şefi Musa Göçmen, Mersin’de gerçekleştirdiği konserde sanatseverleri hayran bıraktı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi'nce Ramazan Şenlikleri kapsamında merkez Mezitli İlçesi'nde Kız İmam Hatip Lisesi’nde halka açık düzenlenen gösteri büyük ilgi gördü. Mevlevilerin yüzyıllardır yaptığı geleneksel semanın yaylı çalgılar orkestrası eşliğinde seslendirilmesiyle gerçekleşen senfonik sema performansı, doğu ve batı kültürlerini bir potada buluşturdu.
Dünyada ilk olma özelliği taşıyan gösteride Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, sözleri Mevlana Celaleddin Rumi’ye bestesi Abdulbaki Nasır Dede’ye ait Acembuselik Mevlevi Ayini’ni seslendirirken, Konya Tasavvuf Müziği Semazen Topluluğu ayin eşliğinde sema gösterisini gerçekleştirdi. Mevlevi Müziği ve sema kültürünü anlatan 15 dakikalık bir tanıtım belgeselinin gösterimiyle başlayan ve yaklaşık 1 saat süren etkinlik izleyenler tarafından dakikalarca alkışlandı.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz’ın da bir kısmını izlediği gösterinin ardından Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Aşkın Günay, orkestra şefi Musa Göçmen’e çiçek verdi. Günay, "Böylesine güçlü bir eserin, çok sesli müzikle birleştirilerek dünyaya sunulmasını sağlayan değerli sanatçımızı Mersin’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.
Gördükleri ilgi karşısında son derece duygulandığı gözlenen Musa Göçmen ise Mersin’de bulunmaktan mutlu olduğunu belirterek, "Abdulbaki Nasır Dede’nin 17- 18'inci yüzyıllardan gelen ve tek sesli olan müziği, senfonik orkestra için düzenleyerek tasavvuf çalgıları ile semazenler eşliğinde sahneye koyduk. Bu eser, bir Mevlevi Ayini'nin dünyadaki tek çok sesli örneğidir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI