Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Abdallık geleneğinin son büyük temsilcisi Türk halk ozanı Neşet Ertaş'ın türkülerini içeren senfonik konserini dünya prömiyerine ev sahipliği yaptı. Yaklaşık 2 saat süren konser sonunda sanat severler sanatçıları uzun süre ayakta alkışladı.

MDOB'un 'Senfonik Neşet Ertaş Türküleri' konserinin dünya prömiyeri Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde gerçekleşti. Konsere İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, KKTC Mersin Konsolosu Zalihe Erden, MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal, Mersin İdmanyurdu Teknek Direktörü Yılmaz Vural'ın yanı sıra 700 sanat sever salonu doldurdu. Yer bulamayanlar ise, fuayeden getirdikleri sandalyelere oturdu.

MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal'ın bir yıl önce şef Serdar Yalçın'a götürdüğü teklifle hayat bulan konserde 60 kişilik orkestra, 50 kişilik koro sahnedeki yerini aldı. Ardından solist sanatçı soprano Bengi İspir Özdülger, Mezzo sopranı Nihan Evren, bas Mehmet Yılmaz ve tenor Onur Polat, şef Serdar Yalçın ile birlikte gelerek sanatseverleri selamlamasının ardından konser başladı. Konserde soprano Bengi İspir Özdülger, Mezzo sopranı Nihan Evren, bas Mehmet Yılmaz ve tenor Onur Polat, Serdar Yalçın'ın düzenlemesini yaptığı 'Ahirim Sensin', 'Neredesin Sen?', 'Gönül Dağı', 'Yazımı Kışa Çevirdin', 'Al Elma Boyanır mı?', 'Mühür Gözlüm', 'Niye Çattın Kaşlarını?, 'Dertli Yoldaş', 'Ah Yalan dünya', 'Kesik Çayır Biçilir mi?', 'Doyulur mu?', 'Dane Dane Benleri Var', 'Yanıyorum' adlı eserleri solo, 'Zahidem' adlı eseri de hep birlikte seslendi.

Yaklaşık 2 saat süren konser sonunda sanatseverler, MDOB sanatçılarını uzun süre ayaktadı. Sahneyi terk eden sanatçılar, sanatseverlerin uzun süren alkışları nedeni ile 3 kez bis yaparak yeniden geri dönerek Neşet Ertaş'ın bir parçasını seslendirdikten sonra konseri tamamladı.

Konser sonu türkülerin düzenlemesini yapan şef Serdar Yalçın, yaptığı konuşmada Senfonik Neşet Ertaş Türküleri konseri proje fikrinin MDOB Müdürü Erdoğan Şanal'dan çıktığını belirterek, Neşet Ertaş'ın UNESCO tarafından kabul edilen önemli bir kültürel mirası olduğunu dile getirdi. Yalçın, uzun bir hazırlık dönemi ardından sanatseverlerin karşısına dünya prömiyerini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Ben çok çalışarak ve beğenerek hazırlandım. Tüm sanatçı arkadaşlarımda severek çalıştılar. Birlikte mutlu olarak müzik yaptık. İnanıyorum ki, bu da seyircilerimize yansımıştır. Seyircimizi tutmasak oynayacaklardı gibi bir durdum vardı salonda. Neşet Ertaş, Abdal enerjisi çok farklı bir şey. O kültürü de bizim halkımıza çok yakın bir kültür. Onun için severek izlediler diye düşünüyorum, çünkü bu bana yansıdı" diye konuştu.

MDOB Müdürü Erdoğan Şanal ise, uzun süren bir çalışma döneminin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "MDOB, Türkiye'de bir ilki şef Serdar Yalçın ile birlikte gerçekleştirdi. Hiç unutamayacağımız ünlü ozanımı Neşet Ertaş'ın türkülerini bugün senfonik-koral çok sesli seslendirdik. Bunun onurunu kıvancını yaşıyoruz. Umuyoruz, bu türkülerimiz Mersin'den tüm dünyaya yayılacaktır" dedi. 

'Senfonik Neşet Ertaş Türküleri' konserinin devamı 01 Mayıs Perşembe günü saat 20.00'da Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde bu sezon son kez sahnelenecek.

ME(SÜ/SSA) (FOTOĞRAF)