CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün laminant parke döşendiği için "Hollanda Kraliçesi'ni götürmeye utandım" dediği Selçuklu eseri Gevher Nesibe Medresesi'nin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Selçuklu Müzesi’ne dönüştürülen Gevher Nesibe Medresesi, Şubat ayında açılacak.
Dünyada ilk tıp merkezi olarak bilinen, Selçuklu Hükümdarı 2’nci Kılıçarslan'ın kızı Gevher Nesibe Sultan adına kardeşi 1’inci Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1206 yılında yapımına başlanan şifahane ve medrese, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin hazırladığı proje kapsamında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmişti. Ancak hastaların kaldığı odaların zeminine laminant parke döşenmesi, duvarlarına elektrik kabloların çekilmesi, eleştiri konusu olmuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül de "Bize yurt dışından misafirler geliyor. Mesela Hollanda Kraliçesi geldi. Kayseri’ye götürdük kendisini. Ama ben Gevher Nesibe’ye götüremedim. Çok mahcup oldum. Yerlerde laminant parke, oysa oranın doğal dokusunu görmesi lazım gelen misafirin. Baktım bu sefer Kayseri de çok bilinçlenmişti. Gevher Nesibe’yi restore etmeye başlamışlar. Laminant parkeleri kaldırmışlar. Çok utanmıştım. O atanın, o ecdadın torunları biz olamayız" demişti.
Eleştiriler üzerine yeniden ihale düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, Gevher Nesibe Medresesi'ni aslına uygun olarak yeniden restore ettirdi. Selçuklu eserlerinin sergileneceği müze haline getirilen Gevher Nesibe Medresesi'ndeki çalışmalarda sona gelindi. Şubat ayında hizmete girmesi planlanan müzede su üzerinde yürüme hissi uyandıracak bir teknoloji de ziyaretçilere farklı duygular yaşatacak.
Gevher Nesibe Medresesi'nin bir kısmı Selçuklu Medeniyeti ile ilgili uygarlığı ön plana çıkaran bir müze, diğer kısmı ise şifahiye özelliğini taşıyan tıp müzesi olarak düzenlendi.
Müzede, dünyadaki ender müzelerde yer alan holografik üç boyutlu görüntüler, arttırılmış gerçeklik için bilgisayar donanımları yer alacak.