SARAYKENT (Yozgat), () - YOZGAT'ın Saraykent İlçesi'nden geçen tarihi İpek Yolu üzerinde Selçuklu döneminden kalma içerisinde hamamı bulunan tek kervansaray olan Çinçinli Han kalıntılarının yer aldığı bölgenin turizme kazandırılması amacıyla termal tesis projesi hazırlanıyor.
Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, 'Bozok Bereket Kervanı' ile birlikte gittiği Saraykent ilçesinde esnafı gezdi, çocuklarla ilgilendi. Saraykent'in çok değerli kaynaklara sahip, tarihi ve turistik bölgelerinin bulunduğu belirten Vali Yazıcı, burasının turizme kazandırılıp, ilçenin gelişmesine öncülük etmesini istediklerini söyledi. Ormanlık alanın eteklerinde, tarihi İpek Yolu üzerindeki Çinçinli Han'ın kaplıcası bulunan tek Kervansaray olduğunu hatırlatan Vali Yazıcı, "Tarihi yapıdan geriye kalan surların restoresi yapılmak suretiyle dokuya uygun termal tesislerin yapılmasına yönelik proje çalışmalarına başlanıldı. En kısa sürede proje tamamlanıp, daha sonra da uygulamaya geçilmesine yönelik kaynak teminine gidilecektir" dedi.
ROMA HAMAMI ORTAYA ÇIKARILIYOR
Sarıkaya ilçesindeki Roma Hamamı kalıntılarının ortaya çıkartılmasına yönelik kazı çalışmalarının genişletilerek sürdürüldüğünü kaydeden Vali Yazıcı, Yozgat'ta jeotermal kaynakların tarihi yapılar içerisinde bulunmasının geçmişte bölgenin önemli bir termal merkezi olduğunun da göstergesi olduğuna dikkat çekti. Vali Yazıcı, "Saraykent ilçemizde çocukların, gençlerin ve hanım kardeşlerimizin gidebileceği tesis bulunmuyor. Bu açığı da kapatacak olan projenin hazırlıkları devam ediyor. Tarihi dokuyu da içerisine alan proje kapsamında çok güzel bir SPA merkezi havuzlar ve her türlü konforu içerisinde barındıran güzel bir kaplıca ve mesire yeri yapacağız" diye konuştu.
Saraykent ilçe merkezine 15 kilometre mesafede bulunan Çinçinli Han yakınındaki 72 derece sıcaklıkta saniyede 42 litre debideki suyun bulunduğu bölgede kullanılabilecek 20 bin metrekarelik bir alan bulunuyor.

FOTOĞRAFLI